Šempetrski Mahle bo odpustil tretjino ljudi. Sindikat: Novica nas je šokirala

Novice Bojana Humar 10. oktobra, 2024 17.58
featured image

V družbi Mahle bodo v letu 2025 število zaposlenih oklestili za 600. Predsednik sindikata v podjetju Dejan Sirk pravi, da bodo poskušali kakega od ukrepov preprečiti.

10. oktobra, 2024 17.58

V družbi Mahle načrtujejo prihodnje leto v Šempetru pri Gorici odpustiti 600 zaposlenih, kar pomeni skoraj tretjino delavcev. V sklopu “optimizacije organizacijske strukture”, s katero želijo doseči večjo učinkovitost, bodo ukinili 340 delovnih mest, s selitvijo dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko pa 270. Drastični ukrep v podjetju pripisujejo šibkemu povpraševanju v Evropi.

Že letos, kot so napovedali spomladi, ukinjajo okoli 170 delovnih mest. “Zaradi šibkega povpraševanja na avtomobilskem trgu v Evropi je družba Mahle prisiljena sprejeti ukrepe, da se prilagodi trenutnim tržnim razmeram in zagotovi prihodnjo konkurenčnost,” so zapisali v izjavi za javnost.

Prvi sindikalist: Šokirani smo

»Mahle si prizadeva poiskati socialno sprejemljive rešitve za tiste zaposlene, ki jih bodo ti ukrepi prizadeli«, je v sporočilu za javnost poudaril direktor Guntram Haas. »Zdaj bomo pristopili k procesu posvetovanj s predstavniki zaposlenih.«

Dejan Sirk, predsednik sindikata konferenca Mahle, ki združuje tri sindikalne podružnice, v Bovcu, Komnu in Šempetru pri Gorici, pravi, da je bila novica zanje šok, saj tako drastičnega odpuščanja niso pričakovali. “Pričakovati je bilo tudi predlog krčenja manjšega števila zaposlenih oziroma sprejem ukrepov v smeri 36-urnega delavnika glede na to, da so naročila v zadnjih dveh mesecih močno upadla, podjetje se zadnja leta sooča z izgubo, predvsem zaradi velikih investiciji v nove projekte in dvigov cen surovin, celotno podjetje je tudi v fazi prestrukturiranja in se po novem usmerja na e-mobilnost, ki zahteva manj delavcev. Kot rečeno, v prvi fazi smo upali le na 36-urni delovnik, da se premosti kriza, prav tako nismo tako hitro pričakovali selitve proizvodnje alternatorjev v BiH, saj se je pred kratkim del proizvodnje zaganjalnikov že preselil v BiH, ki se še ni stabiliziral.”

V sindikatu, pravi, da bodo zdaj poskušali kakega od ukrepov preprečiti, denimo selitev proizvodnje, da bi ublažili odpuščanje. Prav tako bodo sodelovali pri pripravi meril za program presežnih delavcev.

Upad na vseh trgih

Trenutno zaznavajo upad na praktično vseh trgih, na katerih delujejo – avtomobilskem, trgu električnih koles, necestne mobilne mehanizacije in v drugih segmentih, je dejal Haas.

Debela izguba

Šempeter pri Gorici je največja od petih lokacij skupine Mahle v Sloveniji. Družba, ki je nastala s preimenovanjem nekdanje Letrike, potem ko je ta pristala v nemških rokah, v Sloveniji skupaj zaposluje več kot 2.000 ljudi. Z okoli 1.700 zaposlenimi je Šempeter osrednje razvojno in proizvodno središče za električne pogonske sisteme in mehatroniko, ki se uporabljajo v hibridnih in električnih vozilih ter električnih kolesih. V zadnjih letih je Mahle v Šempetru zagnal tudi proizvodnjo elektromotorjev za nova vozila in električna kolesa.

Družba Mehle je lani ustvarila 411,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je približno na predlanski ravni. Izguba je lani znašala 29 milijonov evrov, kar je devet milijonov več kot leto prej.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti