Sedem kandidatov za novega guvernerja – kdo so

featured image

Za guvernerja Banke Slovenije je prispelo sedem prijav. Kdo vse se poteguje za to mesto in kakšne so njihove možnosti?

23. septembra, 2024 15.46

Ob 15. uri se je iztekel rok, do katerega so v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar zbirali predloge možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. Sedanjemu guvernerju Boštjanu Vasletu namreč 8. januarja prihodnje leto poteče šestletni mandat. Kot je bilo navedeno v pozivu predsednice države, morajo biti predlogi obrazloženi, priloženo pa mora biti pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti.

Iz urada predsednice Nataše Pirc Musar so sporočili, da je v roku prispelo sedem prijav, imen pa niso razkrili. Kot smo poročali, je sedanji guverner Vasle že pred dnevi javno napovedal, da se bo potegoval še za en mandat na čelu Banke Slovenije. A po naših informacijah v koaliciji njegovi kandidaturi niso naklonjeni, kar pomeni, da se mu za izvolitev potrebnih 46 glasov (vsaj za zdaj) ne obeta.

Koalicija si Vasleta ne želi še en mandat

Vasleta so pred šestimi leti sicer javno podprle poslanske skupine SMC, SAB in Desusa, poslanci SD so bili razdeljeni, glasov LMŠ in Levice pa naj na tajnem glasovanju ne bi dobil. Glede na to, da je bil izid takrat 51 glasov za Vasleta in 28 proti, je bilo jasno, da je zanj glasoval del poslancev desne opozicije, tudi SDS. Vasleta je sicer pred tem na čelo Umarja postavila najprej prva, nato pa še druga Janševa vlada.

Več naklonjenosti kot Vasle naj bi v koalicijskih vrstah tokrat uživala državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, ki se po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah prav tako poteguje za vodenje BS. Naši sogovorniki iz koalicijskih vrst ne dvomijo, da njeno kandidaturo podpira finančni minister Klemen Boštjančič, ki je tudi podpredsednik vlade in podpredsednik Gibanja Svoboda. Zato verjamejo, da si lahko Jazbec obeta glasove največje poslanske skupine, ki šteje 40 poslancev, in da se bodo v Gibanju Svoboda trudili, da pridobijo tudi koalicijske partnerje.

Bo Boštjančič moral iskati novo državno sekretarko?

Saša Jazbec je kot državna sekretarka na ministrstvu za finance pristojna za fiskalno politiko, proračun in javno računovodstvo. To mesto je zasedala tudi v obdobju od leta 2017 do 2020. V letih 2014 do 2017 pa je kot generalna direktorica direktorata za proračun vodila upravljanje in konsolidacijo javnih financ.

Po naših informacijah je med predlaganimi kandidati tudi aktualni viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl. Na naše vprašanje, ali to drži, je odgovoril, da informacije ne potrjuje in ne zanika.

Cvikl je v karieri opravljal različne funkcije. V politiki je bil državni sekretar na ministrstvu za finance, minister za evropske zadeve, poslanec in generalni sekretar vlade, ko je to vodil Borut Pahor. V bančništvu pa je bil na visokih funkcijah v NLB. Leta 2010 je postal član Evropskega računskega sodišča. Pred sedmimi leti se je pridružil Evropski banki za obnovo in razvoj, leta 2022 pa je postal viceguverner in član Sveta Banke Slovenije.

Prvi odziv na kandidaturi Cvikla in Ropa

Da bi Cvikl postal guverner BS, v poslanskih skupinah Gibanje Svoboda in Levica niso navdušeni. Kot pravijo, že sedaj v tej instituciji zaseda viceguvernersko mesto in ni potrebe, da bi postal Vasletov naslednik. Tudi nekateri naši sogovorniki v stranki SD, katere član je bil pred kandidaturo za javno funkcijo, pa so v prvih odzivih bolj kot Cviklovi kandidaturi naklonjeni kandidaturi Saše Jazbec in Toneta Ropa. Slednji je namreč po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah tudi podal soglasje h kandidaturi za guvernerja BS. Ko smo ga o tem povprašali, je sicer odgovoril, da zadeve ne komentira.

Tone Rop ima bogato kariero. V politiki je bil minister za delo, družino in socialne zadeve ter minister za finance. Po izvolitvi Janeza Drnovška za predsednika države je postal predsednik vlade. V tem času je Slovenija vstopila v EU.

Avgusta 2010 je bil imenovan za podpredsednika in člana upravnega odbora Evropske investicijske banke, sedem let pozneje je s tega položaja odstopil. Takrat je zanikal, da zaradi odločitve Banke Slovenije, ki je presodila, da ni primeren za nadzornika v slovenskih bankah.

Med kandidati se neuradno omenja tudi Sibil Svilan, ki je od leta 2007 kar 15 let vodil državno SID banko. V času Ropove vlade je bil državni sekretar na ministrstvu za finance.

Prva je na potezi predsednica republike, ki predlaga kandidata za guvernerja. Nataša Pirc Musar bo najprej pregledala kandidature, nato pa se pogovorila s kandidati in z vodji poslanskih skupin.

Predlog mora v državni zbor poslati do 23. oktobra, poslanci pa morajo o njem glasovati v 30 dneh. Glasovanje je tajno. Predlagani kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.