Prva večja stavka v ameriških pristaniščih po 47 letih

Novice Forbes Slovenija 1. oktobra, 2024 14.53
featured image

Delavci v večjih pristaniščih na vzhodu in jugu ZDA so ponoči začeli stavko. Zaustavitev dela bi po ocenah analitikov lahko pustila večje posledice na največjem svetovnem gospodarstvu.

1. oktobra, 2024 14.53

V pristanišču v zvezni državi Virginia se je stavka začela minuto čez polnoč zaradi neuspešnih pogovorov med sindikatom ILA in ameriško pomorsko skupino USMX. Stavka je zajela celotno vzhodno in južno obalo ZDA in je usmerjena v kontejnerska pristanišča. Gre za prvo večjo stavko sindikata ILA po letu 1977, piše STA.

Morebitna zaustavitev dela v teh pristaniščih se je sicer nakazovala že več mesecev, možnosti za stavko pa so se v zadnjih tednih še povečale, saj sta sindikat ILA in ameriška pomorska skupina USMX opozorili, da ni znakov napredka v pogajanjih. Iz USMX so sicer v ponedeljek zvečer še sporočili, da obstaja upanje, da do stavke ne bo prišlo, potem ko sta si obe strani izmenjali ponudbi.

Vendar do polnoči, ko se je iztekla šestletna kolektivna pogodba, ki med drugim določa plačno politiko, dogovora še ni bilo. Ta pogodba se dotika okoli 25.000 članov sindikata ILA v 14 večjih ameriških pristaniščih.

Zaščita za izgubljena delovna mesta

V sindikatu si želijo zaščite pred izgubo delovnih mest na račun avtomatizacije ter 77-odstotni dvig plač v naslednjih šestih letih. “Nič se ne bo premaknilo brez nas,” je po poročanju New York Times dejal predsednik ILA Harold Daggett.

Iz USMX so v ponedeljek pozno zvečer sporočili, da njihov najnovejši predlog vključuje 50-odstotni dvig plač in potrojitev prispevkov delodajalca za pokojnine zaposlenih, ohranja pa tudi sedanje besedilo o avtomatizaciji in polavtomatizaciji.

Vpliv na gospodarstvo

Pri Oxford Economics so ocenili, da bi stavka vsak teden lahko zmanjšala bruto domači proizvod ZDA za od 4,5 do 7,5 milijarde dolarjev. Vendar bo njen gospodarski učinek po oceni analitikov na koncu odvisen od trajanja, še piše STA.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je v ponedeljek pojasnila, da si upravljavci pristanišč prizadevajo, da bi še pred zaustavitvijo dela iz pristanišč odposlali čim večje možno število blaga. Newyorške oblasti pa ob tem pravijo, da zaradi stavke ne bo prišlo do pomanjkanja osnovnih življenjskih potrebščin.