Proizvajalec sokov bi namesto papirnatih znova uporabljal plastične slamice

Novice Forbes Slovenija 1. septembra, 2024 09.07
featured image

Proizvajalec sokov Capri Sun bo znova uvedel plastične slamice v Švici, medtem ko v EU to prepoveduje okoljska zakonodaja.

1. septembra, 2024 09.07

Roland Weening, glavni izvršni direktor skupine Capri Sun Group, ki ima v lasti istoimensko blagovno znamko sokov, je v intervjuju za švicarski časnik dejal, da lahko švicarski potrošniki kmalu pričakujejo vrnitev plastičnih slamic. Te je Evropska unija prepovedala zaradi škodljivega vpliva na okolje, predvsem morskih ekosistemov, poroča Euronews.

“Prizadevamo si za ponovno uporabo plastičnih slamic, ki jih je mogoče reciklirati. Vsaj v Švici, kjer za razliko od EU ne velja njihova prepoved,” je dejal Weening.

Prvi mož podjetja se je pri tem skliceval na prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno rabo (angl. single-use plastic), ki jo je EU uvedla julija leta 2021. Od uvedbe prepovedi je mnogo podjetij, ki pri svojih izdelkih uporabljajo slamice, plastične zamenjalo s papirnatimi.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

“Nadležno za stranke”

Weening je v intervjuju dejal tudi, da so papirnate slamice “nadležne za stranke”, kljub poskusom proizvajalca, da bi preprečil njihovo razpadanje. Embalaža Capri Sun je oblikovana tako, da jo je treba predreti s slamico, kar je težje storiti s papirnato slamico.

Obenem žene namero po uvedbi plastičnih slamic v Švici tudi želja po konkurenčnosti. Nekatere blagovne znamke tam ponujajo plastične slamice, ki jih prodajajo po nižjih cenah kot papirnate.

“Prepoved plastičnih slamic (v EU) je dobronamerna, a v našem primeru sploh nima smisla,” je dejal Weening.