Primerjali so cene polnjenja električnega vozila, Slovenija je med najdražjimi

Novice Forbes Slovenija 26. septembra, 2024 17.55
featured image

Cene polnjenja električnih vozil se v evropskih državah razlikujejo. Kako velike so te razlike in kje je najdražje ter kje najceneje polniti električni avtomobil?

26. septembra, 2024 17.55

Polnjenje električnega vozila v javnih polnilnicah je najcenejše na Islandiji in na Portugalskem, največ pa bodo plačali tisti, ki se bodo ustavili na bencinskih črpalkah na Norveškem in v Sloveniji, kažejo podatki Evropskega observatorija za alternativna goriva (EAFO), ki jih povzema Euronews.

Observatorij je predpostavil, da želi uporabnik opraviti hitro polnjenje za avtomobil Tesla Model 3, ki je drugo najbolj priljubljeno električno vozilo v Evropi. Predpostavili so, da gre za 25-minutno polnjenje na javnih polnilnih mestih, podatke o cenah pa so pridobili neposredno od upravljavcev polnilnih mest.

Med najdražjimi Slovenija

Rezultati so pokazali, da je najvišja cena v javnih polnilnicah na Norveškem, ki sicer velja za najbolj napredno pri uvajanju e-mobilnosti. V tej državi morajo vozniki za polnjenje, ki zadostuje za 100 kilometrov, odšteti 18,93 evra.

Na drugem mestu je Slovenija, kjer je cena za enako količino 17,02 evra. Večina lastnikov električnih vozil avtomobil sicer polni doma, kljub temu pa se pomanjkljiva mreža polnilnic pogosto omenja kot eno od ozkih grl e-mobilnosti. Prehod na električna vozila je letos zastal; medtem ko se je število prodanih električnih vozil zmanjšalo za tretjino, število avtomobilov na dizel in bencin raste.

V Sloveniji je sicer manj kot odstotek vseh javnih polnilnic v EU, kažejo podatki Evropskega observatorija za alternativna goriva.

V večin držav cene za polovico slovenske

Najnižjo ceno polnjenja ima Islandija, kjer polnjenje vozila Tesla Model Y stane 2,89 eura na 100 kilometrov. To je nekoliko manj kot na Portugalskem, kjer morajo vozniki za enako razdaljo odšteti 3,18 eura. Na tretje mesto se je uvrstila Finska, kjer vozniki za hitro polnjenje z enosmernim tokom plačajo 4,63 eura.

Tudi drugje so cene precej nižje kot denimo pri nas: v Bolgariji 7,34 evra, v Italij 9,12 evra, v Grčiji 9,83 evra, na Malti 9,83 evra, na Cipru 9,83 evra.

Med državami severne in srednje Evrope se cene gibljejo med sedmimi in desetimi evri. Najdražji v tej skupini sta bili Estonija in Nemčija, kjer je potrebno odšteti 9,99 evra in 8,93 evra. Tesno sledi Danska z 8,81 evra.

V Franciji je potrebno odšteti 7,26 evra, nekoliko manj kot v Veliki Britaniji, kjer znesek znaša 7,79 evra. V Avstriji znesek znaša 7,88 evra.

Več OVE, cenejše polnjenje

Ekonomisti s področja energetike po poročanju Euronewsa verjamejo, da je razlike v stroških polnjenja po Evropi mogoče pripisati več dejavnikom, vključno z viri električne energije, davki in vladnimi spodbudami. Pri tem imajo države z večjim deležem obnovljivih virov energije običajno nižje stroške, ker so manj odvisne od uvoženih fosilnih goriv. Nasprotno pa imajo države z visokimi davki, omrežninami ali odvisnostjo od dragega uvoza, kot sta Danska in Nemčija, višje cene, še piše Euronews.