Novi podatki o mednarodni konkurenčnosti držav: zakaj je zdrsnila Slovenija

Novice Bojana Humar 21. oktobra, 2024 13.12
featured image

Davčno najbolj konkurenčna je Estonija, kaže najnovejši indeks mednarodne davčne konkurenčnosti, ki ga pripravljajo pri Tax Foundation.

21. oktobra, 2024 13.12

Pri organizaciji Tax Foundation so danes objavili najnovejši indeks mednarodne davčne konkurenčnosti držav. “Dobro strukturirana davčna zakonodaja je za davkoplačevalce enostavna za upoštevanje in lahko spodbuja gospodarski razvoj, hkrati pa zbere dovolj prihodkov za prednostne naloge vlade. Nasprotno so lahko slabo strukturirani davčni sistemi dragi in škodujejo domačemu gospodarstvu,” so zapisali pri ameriškem think tanku.

Zakaj Estonija drži primat

Estonija je letos že enajstič zapored na vrhu lestvice 38 držav. Kot so pojasnili v poročilu, je najboljša uvrstitev posledica štirih pozitivnih lastnosti davčnega sistema. Prvič, ima 20-odstotno davčno stopnjo na dohodek pravnih oseb, ki pa se ne plača, če dobiček ostane v podjetju oziroma se reinvestira. Drugič, ima enotno 20-odstotno stopnjo davka na dohodek fizičnih oseb, pri čemer ta ne velja za dividende. Tretjič, davek na nepremičnine velja samo za vrednost zemljišč in ne za vrednost nepremičnin. In dobičke, ki jih domače družbe ustvarijo v tujini, z nekaj omejitvami oprosti domače obdavčitve.

Padec Slovenije

Poročilo omenja tudi države, kjer je bilo v zadnjem letu največ sprememb. Med njimi je Slovenija, ki je s 16. mesta zdrsnila na 22. mesto. Kot so pojasnili, je padec za šest mest posledica zvišanega davka na dohodek pravnih oseb z 19 odstotkov na 22 odstotkov. Kot je znano, gre za začasno zvišanje za obdobje petih let (2024-2028). Dvig stopnje je začel veljati z letošnjim letom, razlika treh odstotnih točk pa je namenski prihodek proračunskega sklada za obnovo po lanskih katastrofalnih poplavah. Iz tega naslova naj bi se za sanacijo nateklo 77,3 milijona evrov.

Zanimivo bo spremljati, kam se bo Slovenija po davčnih spremembah, ki jih pripravlja vlada, uvrščala na prihodnje lestvice. Prvi paket davčnih sprememb naj bi začel veljati že s prihodnjim letom.

Celotni seznam je na tej povezavi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti