Nepričakovana rast nemškega izvoza: za skok “krive” ZDA in Kitajska

Novice Forbes Slovenija 9. oktobra, 2024 10.33 > 9. oktobra, 2024 10.34
featured image

Na mesečni ravni se je okrepil za 1,3 odstotka na 131,9 milijarde evrov, skok pa je posledica povečanega povpraševanja iz ZDA in Kitajske, je danes objavil nemški statistični urad Destatis.

9. oktobra, 2024 10.33 > 9. oktobra, 2024 10.34

Avgustovska mesečna rast izvoza je bila druga zaporedna in je prijetno presenetila stroko. Analitiki pri analitičnem podjetju FactSet so denimo pričakovali 1,8-odstotni mesečni padec, povzema STA.

Rast je spodbudilo povpraševanje iz ZDA. Izvoz v največjo državo na svetu je namreč na mesečni ravni napredoval za 5,5 odstotka, s čimer so bile ZDA vnovič največji uvoznik nemškega blaga. Izvoz na Kitajsko, ki je bila lani glavni nemški trgovinski partner, se je medtem okrepil za 1,9 odstotka, izvoz v druge države EU pa za 0,8 odstotka.

Nemčija je tako avgusta sklenila z 22,5 milijarde evrov zunanjetrgovinskega presežka.

Nemško gospodarstvo pa je ne glede na današnje pozitivne podatke in torkove glede skoka industrijske proizvodnje v zelo negotovem položaju. Potem ko se je lani ob visokih cenah energije, nazadovanju predelovalne industrije in šibki zasebni potrošnji skrčilo, mu tudi letos ne kaže najbolje.

Nemška vlada bo prav danes obelodanila zadnjo gospodarsko napoved in pričakuje se, da bo precej slabša od predhodne. Analitiki ocenjujejo, da bo Berlin za letos napovedal 0,2-odstotno krčenje nemškega bruto domačega proizvoda, še dodaja STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti