Nemška inflacija po majski rasti junija navzdol

Novice Forbes Slovenija 1. julija, 2024 16.48
featured image

Po tem, ko je nemška inflacija maja pospešila na 2,4 odstotka, se je junija spet zmanjšala na 2,2 odstotka, kar je večji padec od pričakovanj.

1. julija, 2024 16.48

V Nemčiji se je inflacija junija upočasnila bolj, kot so pričakovali analitiki. Na letni ravni je znašala 2,2 odstotka, kaže prva ocena nemškega statističnega urada.

Maja je inflacija v največjem evropskem gospodarstvu pospešila na 2,4 odstotka, kar je bila prva rast v šestih mesecih. Analitiki so ocenjevali, da bo junija ostala nespremenjena, STA povzema francosko tiskovno agencijo AFP.

“Nihanja se nadaljujejo, a na splošno se trend premika v pravo smer,” je dejala glavna ekonomistka pri KfW Fritzi Koehler-Geib.

Harmonizirani indeks inflacije (HICP), ki omogoča primerjavo med državami EU, je znašal 2,5 odstotka, kar je prav tako nižje od pričakovanj in nižje od majskega odčitka (2,8 odstotka).

Najbolj se je podražila cena storitev

Po poročanju STA so cene energije junija na letni ravni padle za 2,1 odstotka, potem ko so se maja znižale za 1,1 odstotka. Hrana se je podražila za 1,1 odstotka, cene storitev pa so na letni ravni narasle za 3,9 odstotka.

Junijski padec inflacije je dobrodošel signal za Evropsko centralno banko (ECB), ki je prejšnji mesec prvič po letu 2019 znižala obrestne mere, poroča AFP. Junijska inflacija v območju z evrom bo znana v torek. Maja je znašala 2,6 odstotka.

V Sloveniji je letna inflacija junija znašala 1,5 odstotka, kar je bila najnižja rast cen v zadnjih treh letih.