Nemčija prepovedala prodajo plinskih turbin Kitajcem

Novice Forbes Slovenija 3. julija, 2024 17.02
featured image

Prepoved za prodajo enote MAN Energy Solutions kitajskemu vlagatelju je prišla iz kabineta kanclerja Olafa Scholza.

3. julija, 2024 17.02

Volkswagnova podružnica MAN Energy Solutions je bila po poročanju STA dogovorjena za prodajo enote kitajski skupini GHGT in njeni hčerinski družbi Guanghan Gas Turbine.

Kot pa je sporočilo nemško gospodarsko ministrstvo, je to potezo “danes prepovedal kabinet” kanclerja Olafa Scholza. Zaradi varnostnih razlogov in poslovnih skrivnosti podjetja podrobnosti niso podali.

Skrbi jih uporaba v vojaške namene

Po poročanju nemškega poslovnega časnika Handelsblatt naj bi bilo kitajsko podjetje tesno povezano s kitajsko orožarsko industrijo, strokovnjaki pa so opozorili, da bi podjetje tehnologijo plinskih turbin lahko uporabilo v vojaške namene, tako za vojaške ladje, drone in lovska letala.

V Nemčiji po pisanju AFP narašča strah glede prevelikega zanašanja na Peking in dopustitve, da bi bistvena infrastruktura pristala v rokah kitajskih podjetij, ki so povezana z državo.

Nemčija ima vzpostavljen sistem, ki vladi dovoljuje blokado tujih prevzemov vsaj 10-odstotnih deležev v podjetjih, ki sodijo pod kritično tehnologijo in kritično infrastrukturo, še piše STA.