Nemčija in Avstrija za večji nadzor nad spletnima trgovcema Temu in Shein

Novice Forbes Slovenija 26. septembra, 2024 16.41
featured image

Evropske države želijo večji nadzor nad kitajskimi spletnima trgovcema Temu in Shein.

26. septembra, 2024 16.41

Nemška vlada skupaj z Avstrijo, Poljsko, Dansko, Nizozemsko in Francijo poziva Evropsko komisijo, naj bo dosledna pri nalaganju kaznim kitajskim spletnim trgovcem, če ti ne upoštevajo veljavnih evropskih pravil, piše STA.

“Ne moremo več sprejeti, da vsak dan prispe na sto tisoče paketov z izdelki, ki ne ustrezajo evropskim standardom,” je danes v Bruslju dejal državni sekretar na nemškem gospodarskem ministrstvu Sven Giegold.

Nemške zvezne dežele med drugim predlagajo odkrivanje in kaznovanje kršitev s celovitim zbiranjem podatkov in tesnejšim sodelovanjem med pristojnimi organi.

Priljubljenost spletnega nakupovanja

Kitajska spletna trgovca Shein in Temu sta v Nemčiji in Avstriji zelo priljubljena, kar je predvsem posledica nizkih cen izdelkov. Po podatkih kölnskega raziskovalnega inštituta IFH na omenjenih trgovinah kupuje 43 odstotkov potrošnikov v Nemčiji.

Na drugi strani pa so predstavniki potrošniških organizacij in vladajoče politike kritični do kakovosti izdelkov na spletnih trgovinah pomanjkanja nadzora in nelojalne konkurence.