Nemčija bo z 200-milijonsko infuzijo reševala ladjedelnico Meyer Werft

Novice Forbes Slovenija 11. septembra, 2024 15.33
featured image

Nemški poslanci so odobrili 200 milijonov evrov pomoči ladjedelnici Meyer Werft, ki se je znašla v hudih finančnih težavah. S tem bo država začasno postala lastnica 80-odstotnega deleža v podjetju.

11. septembra, 2024 15.33

Ladjedelnica Meyer Werft, ki je najbolj znana po gradnji ladij za križarjenje, je padla v resne finančne težave, potem ko so v času pandemije covida-19 v vodo padli številni posli. Posledično so se začeli povečevati stroški poslovanja, pogovori z bankami pa niso bili uspešni, piše STA.

Konec avgusta so oblasti v severozahodni nemški deželi Spodnja Saška sporočile, da je nemška država pripravljena začasno prevzeti 80-odstotni delež v ladjedelnici in s tem zaščititi 20.000 delovnih mest. Politični voditelji so dejali, da bo prevzem začasen, pri čemer točnega datuma za izstop iz lastništva družbe niso določili.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bosta država in zvezna vlada ladjedelnici Meyer Werft v mestu Papenburg na severozahodu Nemčije zagotovili tudi državno jamstvo za posojila do višine ene milijarde evrov, kar bo podjetju omogočilo dokončanje naročil izgradnje ladij.

Ladjedelnico Meyer Werft je avgusta obiskal tudi nemški kancler Olaf Scholz. (Foto: Carmen Jaspersen/REUTERS)

Glede na ustaljeno prakso kupci v ladjedelniški industriji namreč plačajo le približno 20 odstotkov cene naročila vnaprej, ostale stroške gradnje ladij pa mora kriti ladjedelnica s posojili ali drugimi oblikami financiranja.

Pri Meyer Werft ocenjujejo, da morajo za kritje stroškov izgradnje novih ladij do konca leta 2027 zbrati okoli 2,8 milijarde evrov. Če dogovori z državo in vlado Spodnje Saške ne bi bili doseženi do 15. septembra, jim bo grozila insolventnost.