Naložbeno zlato ima svojo zgodbo, zgodovino in zanimive posebnosti

Novice PROMOCIJSKO SPOROČILO 23. maja, 2024 17.19 > 23. maja, 2024 17.22
featured image

Investiranje v zlato je vedno bolj priljubljena oblika varčevanja in zaščite premoženja. Njegova vrednost se skozi zgodovino ni le ohranjala, ampak pogosto tudi naraščala, še posebej v časih gospodarskih nestabilnosti. Prav zato, ker je zlato vedno predstavljajo varno naložbo, se danes vedno več ljudi odloča za plemenitenje svojih prihrankov z zlatimi rezervami.

23. maja, 2024 17.19 > 23. maja, 2024 17.22

Pri naložbah v zlato je pomembno razumevanje njegove čistine. Pri priznanem podjetju Goldman Graff, ki že več kot 100 let deluje na področju prodaje in nakupa zlata, sedež pa imajo med drugim tudi na Miklošičevi ulici v Ljubljani, povedo, da je pri vstopu na trg naložbenega zlata dobrodošlo tudi poznavanje pomena čistine zlata. Naložbene zlate palice so namreč vedno najvišje čistine, 999,9/1000. Zlatim naložbenim kovancem pa so lahko dodane tudi druge kovine, kot sta baker in srebro, vendar se vrednost določi glede na vsebnost čistega zlata. Izdelki omenjene čistine, ki je le ena od zahtev točno določenih mednarodnih standardov, so predmet trgovanja in po zakonu oproščeni plačila davka.

Kaj je čistina zlata?

Čistina naložbenega zlata v obliki kovancev je vedno 900 tisočink ali več. Za naložbene kovance veljajo vsi kovanci, ki so kovani po letu 1800 in so ali so bili zakonito plačilno sredstvo v državi izdajateljici ter se največkrat prodajajo po ceni, ki ne presega 80 odstotkov vrednosti zlata na borzi. Vse našteto je tudi bistvo, ki razlikuje naložbene kovance od zbirateljskih.

V Evropi so v prodaji zlatniki iz čistega zlata 999,9/1000: dunajska filharmonija, kitajski panda, britanija velike britanije, avstralski kenguru, ameriški bizon, lunin koledar. Kanadski javorjev list ima najvišjo možno čistino zlata 9999/1000 med naložbenimi kovanci. Poznani in zelo priljubljeni v širši regiji so dukati s čistino 986/1000. Veliko se trguje tudi s kovanci čistine 917/1000, kot sta južnoafriški krugerand in ameriški orel.

Foto: promocijska fotografija

Naložbeni kovanci so nominirani

Večina naložbenih kovancev ima označeno nominalno vrednost, ki seveda ne izraža dejanske vrednosti kovanca. To je tudi glavna oznaka, ki naložbene kovance razlikuje od medalj. Posebnost je recimo južnoafriški krugerand, eden najbolj prodajanih zlatih naložbenih kovancev, ki nima označene nominalne vrednosti.

Dunajska filharmonija velja za priljubljen evropski zlatnik z nominalo, izraženo v evrih. Kovanec je bil najbolj prodajan v letih 1992, 1995, 1996 in 2000. V obtoku je od leta 1989, ko ga je začela izdelovati dunajska kovnica z več kot 800-letno tradicijo Austrian Mint. Ena stran kovanca prikazuje harmonično zbirko glasbil, kot so dunajski rog, fagot in harfa, razporejenih okoli violončela, viole in violine.  Nad instrumenti je viden napis Wiener Philharmoniker (Dunajska filharmonija). Na drugi strani kovanca so veličastne orgle iz Wiener Musikverein, prelepe koncertne dvorane, izpis mase, leta izdelave in nominalne vrednost kovanca.

Tradicija, izražena na kovancih

Dukati so kovanci z zgodovino, segajočo v srednji vek. V času  Avsto-Ogrske monarhije so jih poznali tudi naši predniki, in sicer pod imenom cekini. Poznamo enkratne dukate z maso 3,49 g in štirikratne dukate z maso 13,96 g in čistino zlata 986/1000. Vsi novi kovanci imajo vtisnjeno zadnje leto izdelave 1915 in so kovani v avstrijski državni kovnici Austian Mint. Zlatnik se še danes uporablja kot poročno darilo, okras in odlična naložba za prihodnost.

Foto: promocijska fotografija

Vsak naložbeni kovanec ima svojo zgodbo, posebno zgodovino in zanimive posebnosti, pravijo pri Goldman Graffu. Tako je recimo enkratni dosežek zagotovo dejstvo, da so v avstralskem Perth Mintu leta 2011 izdelali najtežji zlatnik na svetu avstralski kenguru z maso ene tone iz čistega zlata 999,9/1000. V Guinnesovo knjigo rekordov je vpisan tudi dosežek kraljeve Royal Canadian Mint iz leta 2007, izdelali so namreč pet kovancev kanadski javorjev list čistine 99999/1000, mase 100 kilogramov, ki ima med naložbenim zlatom najvišjo vsebnost čistega zlata 99999/1000 in nominalo 1 milijon kanadskih dolarjev. Eden od slednjih, ki je bil ukraden v muzeju v Berlinu, se še vedno išče.