Na Hrvaškem znova vpisujejo ljudske obveznice

Novice Forbes Slovenija 1. julija, 2024 13.12
featured image

Hrvaško finančno ministrstvo bi se pri državljanih zadolžilo še za okrog 750 milijonov evrov, po lanski 1,85-milijardni izdaji ljudskih obveznic.

1. julija, 2024 13.12

Na Hrvaškem se je danes začel nov krog vpisa državnih obveznic za državljane. Minimalna obrestna mera je določena pri 3,10 odstotka, a bo po napovedih hrvaškega ministra za finance Marka Primorca zagotovo višja. Minimalno vplačilo triletnih obveznic je 500 evrov, ciljni nominalni znesek izdaje pa je 750 milijonov evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vpis t. i. ljudskih obveznic bo po navedbah vlade potekal v dveh krogih. Prvi krog je namenjen fizičnim osebam in se bo končal 8. julija. Drugi krog bo namenjen institucionalnim vlagateljem in bo potekal 10. julija.

Primorac je minuli teden pojasnil, da bodo končno obrestno mero določili po koncu vpisa obveznic. Poudaril je, da je minimalna obrestna mera določena pri 3,10 odstotka, a da bo “vsekakor višja”.

Državljanom bodo obresti po njegovih besedah izplačevali enkrat letno. Ob minimalnem vložku 500 evrov bodo prejeli najmanj 15,50 evra obresti.

Klemen Boštjančič, minister za finance
Slovenski finančni minister Klemen Boštjančič je bil zadovoljen s prvo izdajo slovenskih ljudskih obveznic februarja letos (Foto: Jan Gregorc/N1)

Druga izdaja letos

Ciljni nominalni znesek prodaje ljudskih obveznic državljanom in institucionalnim vlagateljem je 750 milijonov evrov, ministrstvo za finance pa lahko sprejme večji ali manjši znesek od tega, je še dejal minister.

Hrvaška vlada je državne obveznice za državljane prvič izdala v začetku lanskega leta, in sicer z letno obrestno mero 3,65 odstotka. Z njihovo prodajo je zbrala 1,85 milijarde evrov.

Za podoben ukrep se je letos odločila tudi slovenska vlada. Ljudske obveznice v skupni vrednosti 258,4 milijona evrov je v Sloveniji kupilo 9.427 oseb, še piše STA.