Na Hrvaškem aretirali solastnika Celjskih mesnin

Novice Marko Rabuza 24. oktobra, 2024 17.01
featured image

Med hišnimi preiskavami je hrvaška policija pridržala Miljenka Pivca, solastnika Mesne industrije Pivac, ki je pred meseci vstopila v Celjske mesnine.

24. oktobra, 2024 17.01

Preiskavo vodi zagrebški urad evropskega javnega tožilstva, Miljenko Pivac, sicer nekdanji član uprave Pivac Grupe, pa je osumljen skupaj z devetimi hrvaškimi državljani in eno pravno osebo, poroča Jutarnji list.

Osumljeni so sodelovanja v prevari, v kateri naj bi skupina Braća Pivac med 2018 in 2023 poskušala nezakonito pridobiti devet milijonov evrov subvencij. V dokumentaciji naj bi navajali lažna dokazila oziroma zahtevane pogoje.

Jutranji list še dodaja, da naj bi vpleteni do zdaj počrpali okoli 5,4 milijona evrov evropskih sredstev, Agencija za plačila v kmetijstvu, ribištvu in razvoju podeželja pa jim je izplačila zaradi sumov nepravilnosti zaustavila že leta 2022.

Ob Pivcu so pridržali še nekdanje in sedanje šefe nadzornega sveta podjetja Vajde iz konzorcija Pivac Igorja Miljaka, Vilima Simona in Alena Kajmovića.

Miljenko Pivac, solastnika Mesne industrije Braća Pivac, je bil do avgusta član uprave družbe, skupina pa je bila v preiskavah že pred tem.

Maja podpisali pogodbo za prevzem Celjskih mesnin

Spomnimo, družba Mesna industrija Braća Pivac je maja podpisala pogodbo za prevzem Celjskih mesnin. Posel so potrdili tudi v Celjskih mesninah, kjer so navedli, da na Štajersko prihaja nov strateški partner.

Kolikšen delež je vključeval posel in kakšna je bila njegova vrednost, takrat niso navedli, so pa iz podjetja Braća Pivac sporočili, da so pridobili večinski delež celovške družbe CM Invest, ki od leta 2017 obvladuje Celjske mesnine. Lastništvo v CM Invest je bilo razdeljeno med podjetji Amur Inženiring (60 odstotkov), katerega ustanovitelj je direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, in MIF Invest (40 odstotkov) v večinski lasti Danila Dujovića.

Junija se je v prevzem vmešalo celjsko sodišče

A junija se je v prevzem vmešalo celjsko sodišče, ki je vpisalo plombo na posredni lastniški delež Izidorja Krivca v Celjskih mesninah.

Okrožno sodišče v Celju je 14. junija na 100-odstotni lastniški delež avstrijskega podjetja CM Invest GmbH v Celjskih mesninah vpisalo začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi na podlagi sklepa, ki ga je isto sodišče sprejelo dva dni prej.

S tem sklepom sodišče zakonitemu zastopniku ali katerikoli drugi pooblaščeni osebi za čas šestih mesecev (do 12. decembra 2024) prepoveduje odtujitev ali obremenitev 60-odstotnega poslovnega deleža družbenika.

Kot je poročal portal Necenzurirano.si, je bilo začasno zavarovanje odrejeno na podlagi zahteve specializiranega državnega tožilstva, ki je povezana s predkazenskim postopkom, ki ga celjsko tožilstvo vodi proti Dujoviću in tudi celjskemu poslovnežu Mirku Tušu.