Mračni obeti: gospodarska aktivnost v območju evra septembra navzdol

Novice Forbes Slovenija 23. septembra, 2024 11.38
featured image

Predelovalni sektor je septembra nazadoval na vseh področjih in je upadel 18. mesec zapored.

23. septembra, 2024 11.38

Gospodarska aktivnost v območju evra se je septembra prvič po sedmih mesecih poslabšala. Kot so sporočili iz analitske hiše S&P Global, ki opravlja to raziskavo, so povprečje znižali slabši rezultati gospodarstva Francije, ki je po koncu olimpijskih iger izgubilo zagon, poroča STA.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je z avgustovskih 51 točk znižal na 48,9 točke. Vrednost PMI nad 50 točk označuje rast dejavnosti, pod 50 pa upad.

Smer stagnacije

“Območje z evrom gre v smeri stagnacije,” je rezultat komentiral glavni ekonomist pri Hamburg Commercial Bank Cyrus de la Rubia. “Glede na hiter upad novih naročil in zaostankov pri starejših naročilih ni treba veliko domišljije, da predvidimo nadaljnje slabitve gospodarstva,” je dodal.

Gospodarska aktivnost v Nemčiji se je tudi ta mesec krčila. Indeks PMI je upadel že četrti mesec zapored, kar je najslabši rezultat po februarju letos.

Predelovalni sektor v evrskem območju je septembra nazadoval na vseh področjih in je upadel 18. mesec zapored. “Proizvodnja postaja iz meseca v mesec bolj problematična,” je dejal de la Rubia. “Velik padec novih naročil in vse bolj mračni obeti podjetij glede prihodnje proizvodnje kažejo, da tega sušnega obdobja še zdaleč ni konec,” je opozoril.

Upad gospodarske aktivnosti v območju evra bi lahko pomenil dodaten poziv Evropski centralni banki (ECB), naj oktobra znova zniža ključno obrestno mero, še poroča STA.