Ko razmišljate o preudarnih naložbah, pomislite na zeleno obveznico

Novice PROMOCIJSKO SPOROČILO 10. aprila, 2024 12.35
featured image

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo.

10. aprila, 2024 12.35

Čeprav so bile donosnosti obveznic v letu 2023 solidne in v nasprotju z letom 2022 večinoma pozitivne, so se obrestne mere znižale manj od pričakovanj, saj sta vlagatelje presenetili odpornost svetovnega gospodarstva in robustnost trga dela. Obveznicam in njihovim donosom se obetajo boljši časi, ti jih menda čakajo že letos. Med naložbenimi priložnostmi, ki jih prinaša to leto, zato nikar ne zamudite te, ki vam ponuja, da rast vaših prihrankov poganja kar sončna energija.

»Zelene obveznice sem prepoznal kot dobro in predvsem varno naložbeno priložnost z dobrimi donosi,« svojo odločitev za nakup zelenih obveznic utemeljuje vlagatelj Metod Žunec. Priložnost vlaganja v zelene obveznice je prepoznalo že na tisoče vlagateljev, na voljo pa je tudi vam.

Foto: Metod Žunec, avtor knjige “Spregledana slovenščina”, osebni arhiv

»K vlaganju v zelene obveznice sta me vodila predvsem dva razloga; del portfelja ponuja dober zagotovljen donos, če sam postavim sončno elektrarno na svojo streho, pa bo denar vselej ostal tam, na strehi. Pri obveznicah imam kot vlagatelj koristi od električne energije, prejemam obresti in denar bo tudi po dospelosti še vedno na voljo,« razmišlja Metod Žunec, ki se je prvič odločil za nakup zelene obveznice, že pred tem pa je izkoristil možnost zakupa sončnih panelov.

Zelena obveznica je finančni instrument, ki prinaša stalne donose, ustvarjena pa je z namenom, da podpira projekte, povezane s podnebjem ali okoljem. Ko govorimo o zeleni obveznici PV-Invest, je to sončna energija, ki poganja številne sončne elektrarne. Zelene obveznice so namenjene financiranju ali refinanciranju naložb, odhodkov ali sredstev, ki rešujejo podnebne in okoljske izzive. Predvsem pa jih danes tako države kot zasebna podjetja uporabljajo za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo. 

Vlagatelji so zeleno obveznico že pred časom prepoznali kot odlično naložbeno priložnost

Evropska unija je bila jeseni prva na svetu, ki je vzpostavila evropski standard za zelene obveznice. Cilj standarda je podjetjem preprečiti, da bi se predstavljala prijaznejša do okolja, kot v resnici so. So pa vlagatelji zeleno obveznico že pred tem prepoznali kot odlično naložbeno priložnost. Svetovni in evropski trg zelenih obveznic sta se med letoma 2015 in 2020 v povprečju povečala za kar 50 odstotkov na leto, sta pa leta 2020 še vedno predstavljala le od tri do 3,5 odstotka vseh izdanih obveznic. Potenciala v zelenih obveznicah je torej še ogromno, in če želimo kot družba dosegati cilje pariškega sporazuma in evropskega zelenega dogovora, je potrebna hitrejša rast trga visokokakovostnih zelenih obveznic.

Evropski standard za zelene obveznice omogoča boljšo regulacijo trga z zelenimi obveznicami, boljši nadzor in večjo preglednost, hkrati pa podjetjem preprečuje, da se predstavljajo prijaznejša do okolja, kot v resnici so, kar je bilo v preteklosti že prepoznano kot zeleno zavajanje oziroma greenwashing. Z novo evropsko uredbo lahko govorimo o zlatem standardu za zelene obveznice, ta namreč zagotavlja, da mora biti zbrani denar vložen v zelene dejavnosti in da obveznice preverijo strokovni in neodvisni pregledovalci tretje osebe. Hkrati to prinaša tudi večjo varnost vlagateljem v zelene obveznice. 

Torej ni čudno, da so številni vlagatelji v minulih letih že prepoznali priložnosti, da z nakupom zelenih obveznic niso le del zelenega prehoda, ampak da tudi varno oplemenitijo svoje prihranke.

Izberite zeleno obveznico z ročnostjo, ki vam najbolj ustreza

Podjetje Moja elektrarna ima največjo mrežo sončnih elektrarn v Sloveniji, njihovih 30 sončnih elektrarn ima kar 13 megavatov skupne moči, elektrarne letno proizvedejo 14.280 megavatnih ur elektrike in s tem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšajo za 9.563 ton. Podjetje pa že načrtuje tudi gradnjo največje prostostoječe sončne elektrarne v Sloveniji. Slovenska mreža elektrarn je del večje evropske mreže, saj je skupina PV-Invest, lastnica Moje elektrarne, med vodilnimi skupinami s področja fotovoltaike v Evropi. S postavljenimi 99 elektrarnami s 63 megavati skupne moči, ki letno proizvedejo 82.000 megavatnih ur elektrike in s tem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšajo za 38.000 ton, je navzoča v desetih državah.
 
Izbirate lahko med dvema zelenima obveznicama skupine PV-Invest, in sicer:

– zeleno obveznico PV-Invest 2023–2028 s petodstotno fiksno obrestno mero in
– zeleno obveznico PV-Invest 2023–2033 s spremenljivo obrestno mero (trimesečni EURIBOR plus en odstotek na leto; prvo leto pet odstotkov).

»Gre za donose, ki so veliko privlačnejši kot donosi številnih drugih naložbenih priložnosti, zato smo prepričani, da vas bo ponudba pritegnila. Slovenija je ob vpisu zelenih obveznic družbe PV-Invest v preteklosti z izjemnim zanimanjem vlagateljev, ki so naložbeno priložnost prepoznali v še večjem obsegu kot vlagatelji v Avstriji, Nemčiji in Švici, potrdila, da je na pravi poti zelenega prehoda, in verjamemo, da vlagatelji te priložnosti tudi letos ne bodo želeli zamuditi,« pravi Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna, d. o. o.

To je oglasno sporočilo. Pred sprejetjem odločitve podrobno proučite prospekt in druge informacije, dostopne na https://mojaelektrarna.com/zeleni-obveznici-2023/.