Kitajska z desetinami milijard obuja zaspano gospodarstvo

Novice Marko Rabuza 26. septembra, 2024 13.21
featured image

Kitajska je napovedala več deset milijard težke spodbude, s katerimi želi spodbuditi rast in doseči letošnji cilj petodstotne rasti BDP.

26. septembra, 2024 13.21

Kitajska vlada je po julijskih napovedih zdaj tudi uradno predstavila ukrepe za zagon ohromljenega domačega gospodarstva, ki se spopada z dolžniško krizo, vse šibkejšo potrošnjo in vedno starejšim prebivalstvom.

Med glavnimi gospodarskimi izzivi drugega največjega globalnega gospodarstva je tudi ohromljen nepremičninski sektor, ki je bil dolgo motor rasti, danes pa zaradi prezadolženosti več vodilnim podjetjem v panogi grozi stečaj.

Predsednik Ši Džinping je napovedal, da bodo izdali državne obveznice in spodbudili državne naložbe, da bi okrepili oslabljeno kitajsko gospodarstvo.

Injekcija centralne banke

Napovedi kitajskega predsednika prihajajo po tem, ko je milijardne spodbude napovedala tudi kitajska centralna banka.

V novem svežnju ukrepov je centralna banka napovedala znižanje obrestnih mer in milijardne podpore delniškemu trgu, spodbujanje odkupov delnic ter ukrepe za podporo kitajskemu nepremičninskemu trgu.

Vzpostavljen bo tudi tako imenovani program zamenjave, ki bo podjetjem omogočil pridobivanje likvidnosti od centralne banke, kar bo po besedah šefa centralne banke Pana Gongšenga znatno povečalo njihovo zmožnost dostopa do sredstev za nakup delnic. Začetni obseg programa zamenjave bo znašal 500 milijard juanov oziroma 63,9 milijarde evrov, v prihodnosti pa se bo lahko razširil.

Spodbujanje rasti plač in potrošnje

Na drugi strani veliko podrobnosti državnih spodbud ni razkritih, poroča Financial Times. Kitajski državni mediji so v poročilih povzeli izjavo uradne osebe, ki je dejala, da mora država povečati “intenzivnost proticikličnega prilagajanja fiskalne in monetarne politike”.

Eno od zagotovil vlade je, da bo “spodbujala nepremičninski trg, da preneha padati in se stabilizira”, so sporočili po zasedanju. Vlada naj bi tako zagotovila večjo podporo razvijalcem in lastnikom nepremičnin.

Med prednostnimi področji, ki jih bodo spodbujali, je potrošnja in povečanje plač srednjega ter spodnjega razreda.

Po njihovem mnenju morajo oblikovalci politik zagotoviti zaposlitev “ključnim” kategorijam, kot so univerzitetni diplomanti, delavci migranti, ki se selijo s podeželja v mesta, in ljudje z nizkimi dohodki, ki bi se s tem izognili revščini, poročajo kitajski državni mediji.

Bo to dovolj?

Financial Times piše, da vlada tokrat ni uporabila fiskalne “bazuke”, kot je to storila v preteklih krizah, med drugim tudi leta 2008, ko je sprostila 570 milijard dolarjev spodbude in sprožila razcvet gospodarstva.

Kitajska vlada je letos načrtovala, da bo izdala za približno 712 milijard dolarjev v dolgoročnih državnih obveznicah in namenskih obveznicah lokalnih skupnosti, vendar je bila večina teh sredstev namenjena za naložbe v infrastrukturo ali druge projekte.

Ekonomisti ocenjujejo, da bi morala Kitajska glede na veliko večji obseg bruto domačega proizvoda v primerjavi z letom 2008 v dveh letih porabiti do 1.400 milijard dolarjev, da bi v celoti oživila gospodarstvo, pri čemer bi moral biti ta denar namenjen gospodinjstvom in ne velikim infrastrukturnim ali industrijskim projektom.

Opozarjajo, da je Kitajska v nevarnosti, da zdrsne v popolno deflacijsko spiralo, saj nepremičninski zlom obremenjuje domačo potrošnjo, čeprav se naložbe v proizvodnjo povečujejo.