Inflacija septembra upadla na 0,7 odstotka

Novice Forbes Slovenija 30. septembra, 2024 11.36
featured image

Rast cen se še naprej umirja, medletna inflacija je septembra upadla na 0,7 odstotka, v primerjavi z avgustom pa so se cene dvignile za 0,2 odstotka, kažejo podatki statističnega urada (SURS).

30. septembra, 2024 11.36

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave med državami članicami EU, je bila septembra 0,7-odstotna, potem ko je bila septembra lani 7,1-odstotna. Na mesečni ravni so te cene porasle za 0,2 odstotka. Prva ocena septembrske inflacije za evrsko območje bo znana jutri.

Storitve so se na letni ravni v povprečju podražile za 4,6 odstotka, blago pa se je za 1,5 odstotka pocenilo.

Letna rast cen se je znižala

Inflacija po metodologiji Sursa je bila septembra 0,6-odstotna v primerjavi z lanskim septembrom. Na mesečni ravni pa so cene stagnirale.

K letni inflaciji so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale za 3,9 odstotka višje cene v skupini rekreacija in kultura. S po 0,3 odstotne točke so sledile podražitve alkoholnih pijač in tobaka (za 4,9 odstotka), izdelkov in storitev v zdravstvu (za 4,7 odstotka), v restavracijah in hotelih (za 4,2 odstotka) ter pri hrani in brezalkoholnih pijačah (za 1,5 odstotka), še kažejo podatki statističnega urada.

Storitve so se v povprečju podražile za 3,9 odstotka, blago pa se je pocenilo za en odstotek.

Po drugi strani so letno inflacijo za eno odstotno točko ublažile nižje cene izdelkov in storitev iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. Znižale so se za 6,1 odstotka.

Konec turistične sezone nevtraliziral dvig cen oblačil

Mesečna inflacija je v povprečju ostala nespremenjena tudi zaradi za 5,4 odstotka višjih cen časopisov, knjig in pisalnih potrebščin.

Konec poletnih razprodaj oblačil in zamenjava za jesensko-zimsko kolekcijo so se odrazile kot 16,6-odstotna podražitev oblačil, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,7 odstotne točke.

Po drugi strani pa so se ob koncu poletne sezone za 12,3 odstotka pocenili počitniški paketi in inflacijo ublažili za 0,6 odstotne točke.