Proizvodnja v državah z evrom tudi avgusta v območju krčenja

Novice Forbes Slovenija 2. septembra, 2024 12.26
featured image

Proizvodna dejavnost v evrskem območju je tudi avgusta ostala v območju krčenja. Indeks PMI se je sicer z julijskih 45,6 točke povečal na 45,8 točke.

2. septembra, 2024 12.26

Končni indeks nabavnih menedžerjev (PMI) v predelovalnih dejavnostih evrskega območja se je z julijskih 45,6 točke avgusta sicer povečal na 45,8 točke, vendar ostaja precej pod mejo 50, ki ločuje rast od krčenja, je poročal Reuters. Indeks novih naročil je s 44,1 točke padel na 43,3 točke, kar je najnižja vrednost po decembru. Tudi povpraševanje iz tujine se je zmanjšalo najhitreje letos.

“Stvari gredo hitro navzdol. Proizvodni sektor je v zagati, saj se pogoji poslovanja poslabšujejo že tri mesece zapored, s čimer se je recesija podaljšala na dolgih 26 mesecev,” je dejal Cyrus de la Rubia iz Hamburg Commercial Bank.

“Nova naročila, tako domača kot mednarodna, se še bolj upočasnjujejo, kar izničuje vse kratkoročne upe na okrevanje,” je pojasnil. Do tega upada je prišlo, ker so proizvajalci prvič v 16 mesecih zvišali cene, kar so spodbujale tovarne v Franciji, Grčiji, Italiji in na Nizozemskem.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Kot je de la Rubia še dejal za Reuters, bi to “lahko pomenilo težave za ECB, ki se spopada z vztrajno inflacijo na področju storitev, medtem ko se zanaša na padanje cen v predelovalnih dejavnostih, da bi ohranila dezinflacijo na pravi poti”.

Letna inflacija v evrskem območju se je avgusta sicer znižala na triletno najnižjo raven, na 2,2 odstotka, kar krepi argumente za nadaljnje sproščanje politike Evropske centralne banke.