Francoski modni velikan pričakuje, da bo plačal 800 milijonov dodatnega davka

Novice Forbes Slovenija 16. oktobra, 2024 16.13
featured image

Če bo francoska vlada sprejela načrte za zvišanje davkov, bo to največja podjetja močno udarilo po žepu.

16. oktobra, 2024 16.13

Francoski velikan LVMH, ki ima v portfelju modne znamke Louis Vuitton, Christian Dior in Givenchy, proizvajalca alkoholnih pijač Möet & Hennessy, draguljarja Tiffany in Bulgari, urarja TAG Heuer in kozmetično družbo Sephora, pričakuje, da bo prihodnje leto plačal kar 800 milijonov evrov dodatnih davkov, poroča Bloomberg.

Napoved se nanaša na načrte Francije za zvišanje dajatev za svoja največja podjetja, da bi pomagala okrepiti javne finance.

Glavni finančni direktor LVMH Jean-Jacques Guiony je na torkovem pogovoru z analitiki povedal, da naj bi dodatni davki od dohodkov pravnih oseb za podjetje s sedežem v Parizu znašali med 700 in 800 milijoni evrov.

Prihodnje leto si obetajo osem milijard evrov

Francija je prejšnji teden predstavila osnutek proračuna, ki vključuje višje davke za podjetja in premožne, s čimer želijo zmanjšati državni dolg. V skladu z načrti naj bi začasni davki za več kot 400 dobičkonosnih podjetij z letnimi prihodki nad eno milijardo evrov prihodnje leto prinesli osem milijard evrov, leta 2026 pa štiri milijarde evrov.

Proračun za leto 2025 je ključni del prizadevanj predsednika vlade Michela Barnierja za vzpostavitev političnega in fiskalnega reda po mesecih nestanovitnosti in negotovosti, ki jih je sprožila odločitev predsednika Emmanuela Macrona, da razpusti nacionalno skupščino in razpiše predčasne volitve.

Glavni izvršni direktor družbe Stellantis Carlos Tavares je sicer na isto temo dejal, da bodo francoski načrti za zvišanje davkov od dohodkov pravnih oseb škodovali naložbam.