S kripto prevarami lani v ZDA ukradenih 5,6 milijarde dolarjev, FBI razkril, katere so najpogostejše

Novice Forbes Slovenija 11. septembra, 2024 18.05
featured image

FBI je objavil poročilo, ki razkriva, da število prijavljenih kripto prevar narašča iz leta v leto. Ljudje najpogosteje prijavijo naložbene goljufije, pri katerih običajno nastane največ škode.

11. septembra, 2024 18.05

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je objavil poročilo o kripto prevarah v letu 2023, piše Forbes Hrvaška.

Njihov Center za pritožbe glede internetnega kriminala (IC3) je lani prejel več kot 69.000 pritožb zaradi kriminalnih dejavnosti, povezanih s kriptovalutami. Žrtve so z njimi izgubile več kot 5,6 milijarde dolarjev, kar je okoli 5,08 milijarde evrov.

Največ denarja se je izgubilo z naložbenimi goljufijami, in sicer 3,9 milijarde dolarjev (3,54 milijarde evrov). Na drugem mestu so goljufije z zlorabo osebnih podatkov (okoli 447 milijonov evrov), na tretjem goljufije, pri katerih se nekdo izdaja za tehnično podporo ali službo za pomoč strankam (380 milijonov evrov) in na četrtem “romantične” kripto prevare (194 milijonov evrov).

Pri tako imenovani “romantični” prevari posameznik verjame, da je v razmerju s prevarantom. Storilec ga na podlagi tega prepriča, da mu pošlje denar, dragocene predmete ali osebne oziroma finančne podatke. V to kategorijo sodijo vse prevare, pri katerih storilec brenka na čustvene strune posameznika.

Direktor FBI Christopher Wray je ljudi pozval, naj goljufije prijavijo prek spletne strani ic3.gov. Policiji tako najbolj pomagata hitrost in natančnost pri prijavi.

Poročilo FBI navaja, da so zaradi decentralizirane narave kriptovalut, hitrosti nepovratnih transakcij in zmožnosti prenosa vrednosti po vsem svetu kriptovalute izredno privlačne za kriminalce.

V poročilu FBI svetuje tudi, kako prepoznati goljufijo. “Naložbena priložnost, ki se sliši predobro, da bi bila resnična, verjetno ni resnična,” opozarjajo. Svarijo tudi pred nalaganjem aplikacij za vlaganja, če njihove legitimnosti ni mogoče potrditi. Priporočajo tudi preverjanje telefonskih številk klicateljev, ki trdijo, da delajo za znana podjetja in agencije ter dodajajo, da ti nikoli ne bodo zahtevali plačila v kriptovalutah.