Do vratu zadolžena SD bi oddala tudi najete prostore

featured image

Zadolženi Socialni demokrati preverjajo, ali bi bil kdo pripravljen prevzeti njihov najem luksuznih prostorov v središču Ljubljane.

3. julija, 2024 14.13

Po evropskih volitvah Socialni demokrati (SD) spet odpirajo vprašanje zadolženosti oziroma slabega finančnega stanja stranke.

Kot smo nedavno pisali v članku SD želela pokazati svojo odprtost in pristala pri dveh milijonih “pufa”, je SD že več let najbolj zadolžena politična stranka pri nas. Lani in v začetku letošnjega leta pa so se njene neporavnane obveznosti še znatno povečale.

Stranka SD je namreč v lansko leto vstopila z dobrim milijonom evrov finančnih obveznosti, od tega z okoli 470 tisoč evri dolgoročnega bančnega posojila. Do kongresa aprila letos pa se je znesek obveznosti zvišal na 1,8 milijona evrov. To gre v veliki meri pripisati dvema obsežnima nepremičninskima projektoma: obnovi lastne stavbe na Levstikovi ter opremljanju najetih prostorov na Nazorjevi ulici v Ljubljani, kamor se je lani preselila stranka.

Sd, nazorjeva, stoja
Prestižno opremljene prostore na Nazorjevi stranka oglašuje prek agencije Stoja trade (Foto: stoja-trade.si/posnetek zaslona)

V oddajo najete stavbe na Nazorjevi

Kot je po kongresu napovedal novi predsednik SD Matjaž Han, se bo morala stranka po junijskih evropskih volitvah resno lotiti reševanja finančne situacije.

Prvi korak je očitno že naredila. Tako išče najemnika, ki bi za vsaj tri leta prevzel njene najete prostore na Nazorjevi. SD ima najemno pogodbo sklenjeno do leta 2027.

Prestižno opremljene prostore na Nazorjevi stranka oglašuje prek agencije Stoja trade. Po informacijah Forbesa Slovenija ima za oddajo soglasje lastnika prostorov, podjetja KF storitve. Odziv podjetja, ki ga vodi Matjaž Božič, še čakamo.

Oglas navaja, da gre za odlično lokacijo v središču Ljubljane, v stavbi, “ki vsebuje moderno restavracijo z lahko hrano, dve nadstropji pisarniških prostorov in 7 luksuznih stanovanj”. SD ima v najemu 528 kvadratnih metrov površin v pritličju in prvem nadstropju.

“Stavba se nahaja v središču Ljubljane, v območju za pešce, z enostavnim dostopom do hotelov, restavracij, javnega prevoza, pošte, bank, mestne hiše, državnega zbora, Univerze v Ljubljani, opernega in baletnega gledališča, katedrale, kulturnega doma Cankarjev dom, glavnega sodišča, Ljubljanskega gradu, centralne živilske tržnice, Ljubljanice itd.,” še piše v oglasu.

Novi najemnik bi moral plačevati 13.111 evrov najemnine mesečno, torej 24,8 evra na kvadratni meter. Gre za enako vsoto, kot jo zdaj plačuje SD. Poravnati bi moral še dve najemnini varščine in 16 tisoč evrov provizije agenciji, izhaja iz nepremičninskega oglasa.

V stranki je mogoče slišati, da gre za preverjanje možnosti, ali bi se našel kakšen interesent, ki bi najel prostore, SD pa bi si poiskala cenejše.

Po naših informacijah naj bi Socialni demokrati novemu najemniku želeli zaračunati tudi vsaj del vlaganj v prostore na Nazorjevi, ki so jih – spomnimo – kot najemnik financirali sami. V oglasu to ni omenjeno.

Oprema pa je bila zelo draga, kar je mnoge v stranki močno presenetilo. “Zakaj bi se toliko vlagalo v nepremičnino, ki ni tvoja?” se je aprila čudil eden naših sogovornikov in s prstom kazal na razsipnost nekdanjega generalnega sekretarja Klemna Žiberta.

Maja, malo pred evropskimi volitvami, je Necenzurirano.si poročal, da je podjetje Drugačno pohištvo, ki je opremljalo prostore na Nazorjevi, zahtevalo izvršbo na premoženju SD v višini 400 tisoč evrov zaradi neplačanih obveznosti. A naj bi se stranka in pohištveno podjetje dogovorila in se je izvršba zaustavila. “Takoj po evropskih volitvah bomo naredili revizijo poslovanja in načrt sanacije,” je takrat za Necenzurirano.si dejal Han.

levstikova sd
Peščica interesentov za nakup stavbe na Levstikovi naj bi ponudila bistveno manj od 2,2 milijona evrov, kolikor bi želela stranka (Foto: Egon Parteli/N1)

Prodaji vile na Levstikovi se bo težko izogniti

Tudi če se bo SD uspelo “rešiti” prostorov na Nazorjevi, pa naj bi bil povratek na Levstikovo malo verjeten. Kot pravijo v stranki, so tam po sicer temeljiti prenovi še potrebna “manjša gradbena dela”. Kaj malo možnosti pa naj bi tudi bilo, da bi se SD zaradi slabe finančne situacije uspelo izogniti prodaji te nepremičnine.

Spomnimo, da je SD do aprila letos stavbo oddajala strankarskemu think tanku Inštitut 1. maj, katerega ustanovitelja sta bila tedanji generalni sekretar Klemen Žibert in tedanja predsednica SD Tanja Fajon. S 1. aprilom pa je stranka pogodbo enostransko prekinila. Inštitutu naj bi povrnila 153.900 evrov najemnin in varščine – obdržala naj bi le najemnino za uporabo garaže.

Ko smo spomladi pisali o dogajanju v SD, so že iskali kupca za Levstikovo, a naj večjega zanimanja ne bi bilo. Še tisti redki interesenti pa naj bi ponudili bistveno manj od 2,2 milijona evrov, kolikor bi želela stranka. Nekateri naši sogovorniki nizke ponudbe pripisujejo tudi ocenam, da bo stranka zaradi težke finančne situacije stavbo prisiljena prodati hitro in pristati tudi na nekoliko nižjo ceno.