Diskografijo legendarne rock skupine bi lahko prodali za milijardo dolarjev

Novice Forbes Slovenija 31. maja, 2024 13.42
featured image

Glasbene korporacije se dogovarjajo o nakupu glasbenega kataloga skupine Queen. Šlo bi za največ vredno tovrstno pogodbo v zgodovini.

31. maja, 2024 13.42

Sony Music se po poročanju Bloomberga v sodelovanju z investitorjem poteguje za odkup glasbenega kataloga skupine, ki zajema uspešnice, kot so Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga in Another One Bites The Dust. Poznavalci ocenjujejo, da bi katalog lahko prodali tudi za milijardo dolarjev.

Nakup bi obsegal tako skladbe kot tudi vso povezano intelektualno lastnino, vključno s pravicami do logotipov, videospotov, trgovskega blaga, založništva in drugih poslovnih priložnosti. O nakupu se dogovarjajo že od lanskega leta, vendar zagotovil zanj še ni, poudarja BBC.

Po poročanju BBC naj bi bilo v nakup vpleteno tudi podjetje Universal Music, ki je več let sodelovalo s skupino. Leta 1972 so Queen podpisali pogodbo z britansko glasbeno založbo EMI in ostali pri njej tudi po tem, ko jo je leta 2011 kupil Universal Music.

Če bi prodaja za milijardo dolarjev uspela, bi šlo za največ vredno tovrstno pogodbo v zgodovini. S to bi prehiteli 500 milijonov dolarjev zajetno pogodbo, ki jo je Sony sklenil za odkup diskografije Brucea Springsteena leta 2021. V začetku leta je prevzel tudi 50-odstotni delež zapuščine pokojnega pevca Michaela Jacksona, kar je podjetje stalo najmanj 600 milijonov dolarjev, je ocenil BBC.

Queen še vedno neverjetno priljubljeni

Skupina Queen je bolj priljubljena kot oba omenjena izvajalca, saj ima 52 milijonov mesečnih poslušalcev na Spotify, medtem ko jih ima Jackson 41 milijonov, Springsteen pa 20 milijonov. V Združenem kraljestvu je prvi del albuma Queen’s Greatest Hits najbolj priljubljen album vseh časov, saj so prodali več kot sedem milijonov izvodov. Bil je celo dvajseti najbolje prodajani album leta 2023 in s tem prehitel novi izdaji Eda Sheerana in skupine Rolling Stones, še piše BBC.

Queen, rock, glasbena skupina, glasba, nastop
Skupina Queen ima na Spotify 52 milijonov mesečnih poslušalcev (Foto: PROFIMEDIA)

Brian May, Roger Taylor, John Deacon in zapuščina Freddieja Mercuryja so enakopravni delničarji družbe Queen Productions Ltd. Ta je v obdobju enega leta do 30. septembra 2022 ustvarila 52 milijonov dolarjev prihodkov, kažejo zadnji razpoložljivi podatki, ki jih je pridobil Bloomberg.

Umetniki v zadnjih letih svoje kataloge prodajajo vlagateljem za vedno večje zneske. Vrednost glasbenih katalogov se je v zadnjem desetletju povečala zaradi rasti plačljivih storitev pretakanja in nizkih obrestnih mer.