Črna gora ima načrt, kako od iger na srečo zaslužiti več

Novice Forbes Slovenija 11. septembra, 2024 16.58
featured image

Črna gora želi uvesti davek na dobiček od iger na srečo, s katerim bi dobitke, višje od 300 evrov, obdavčila po 15-odstotni stopnji. Letos beležijo rekordno rast prihodkov od iger na srečo, z novim davkom pa bi dobili po ocenah vlade dodatnih pet milijonov evrov na leto.

11. septembra, 2024 16.58

Vlada v Podgorici je pred dnevi sprejela amandma k predlogu zakona o davku na dobiček, ki je v parlamentarni obravnavi. Amandma določa 15-odstotno obdavčitev dobičkov od iger na srečo, višjih od 300 evrov, so poročale podgoriške Vijesti.

Če bo predlog zakona sprejet, bo predvidoma začel veljati 1. januarja, povzema STA.

Vlada je prvotno načrtovala 15-odstotno obdavčitev vseh dobičkov od iger na srečo, tudi tistih, nižjih od 300 evrov. Zaradi ogorčenega odziva igralcev iger na srečo, ki so konec avgusta posredovali peticijo proti davku z 22.000 podpisi, je ta načrt opustila.

Črna gora je v prvih sedmih mesecih letos na podlagi koncesijskih dajatev z nagradnimi igrami in igrami na srečo beležila okoli 18 milijonov evrov prihodkov, kar je za dobrih 80 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina pred časom dejal direktor črnogorske uprave za igre na srečo Spasoje Papić. Pojasnil je tudi, da je država samo v juliju imela 3,2 milijona evrov prihodkov.

V Črni gori je bilo v letu 2022 za igre na srečo porabljenih okoli 1,1 milijarde evrov, kaže poročilo specializiranega organa Sveta Evrope Moneyval. Ob koncu junija je bilo v državi 1.121 objektov za prirejanje iger na srečo, navaja Radio Svobodna Evropa.