Bruselj začel preiskovati dva dostavljalca hrane, eden je bil tudi v Sloveniji

Novice Forbes Slovenija 23. julija, 2024 14.52
featured image

Evropska komisija sumi, da sta si Delivery Hero in Glovo razdelila geografske trge in si izmenjala občutljive informacije.

23. julija, 2024 14.52

Evropska komisija je začela protimonopolno preiskavo podjetij Delivery Hero in Glovo, ki dostavljata hrano. Kot piše STA, je Delivery Hero imelo od julija 2018 manjšinski delež v Glovu, julija 2022 pa so pridobili izključni nadzor. Komisija zdaj ugotavlja, ali sta si družbi pred prevzemom razdelili geografske trge in si izmenjali poslovno občutljive informacije.

Komisija tako preverja, ali sta dostavljalca kršila pravila EU o konkurenci s sodelovanjem v kartelu v sektorju spletnega naročanja in dostave hrane, živil in drugega vsakodnevnega potrošniškega blaga v Evropskem gospodarskem prostoru.

“Komisija je zaskrbljena, da sta si Delivery Hero in Glovo pred prevzemom morda dodelila geografske trge in si izmenjala poslovno občutljive informacije, na primer o poslovnih strategijah, cenah, zmogljivosti, stroških, značilnostih proizvodov ter da sta se morda dogovorila, da drug drugemu ne bosta jemala zaposlenih,” so ob sprožitvi preiskave še zapisali v sporočilu za javnost.