Ameriška inflacija v maju rahlo upadla

Novice Forbes Slovenija 12. junija, 2024 15.20
featured image

Cene življenjskih potrebščin so se maja v ZDA povišale za 3,3 odstotka na letni ravni, kar je malce manjša rast kot aprila.

12. junija, 2024 15.20

Ameriški urad za statistike o delu (Bureau of Labor Statistics) je objavil podatke o majski inflaciji v Združenih državah Amerike, ki se je drugi mesec zapored znižala. Podatki prihajajo, medtem ko se ameriška centralna banka (Federal Reserve) odloča o višini obrestnih mer.

Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) je maja znašal 3,3 odstotka, kažejo podatki, mesec prej pa 3,4 odstotka. Na mesečni ravni so cene ostale nespremenjene.

Jedrna inflacija, ki izključuje cene hrane in energije, je znašala 3,4 odstotka na letni ravni in 0,2 odstotka na mesečni ravni. Aprila je jedrni indeks pokazal 3,6 odstotka.

Splošni indeks od februarja in marca, ko je vztrajal na visoki ravni, beleži padce. Aprila je na mesečni ravni upadel za 0,3 odstotka. Ameriška inflacija je vrh dosegla junija 2022 pri 9,1 odstotka.

Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell
Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell je pozval kolege iz Feda, da po prejemu novih podatkov posodobijo svoje napovedi za preostanek leta (Foto: PROFIMEDIA)

Pomembne informacije za bančnike

Podatki so bili objavljeni le nekaj ur, preden naj bi Fed zaključil svoje dvodnevno zasedanje v Washingtonu. Na njem naj bi uradniki že sedmič zapored ohranili obrestne mere na najvišji ravni v zadnjih dveh desetletjih, in sicer v razponu med 5,25 in 5,5 odstotka. Tam vztrajajo od lanskega julija.

Uradniki lahko še vedno prilagodijo svoje četrtletne gospodarske projekcije novim podatkom. V preteklosti se je to že zgodilo, ko so bili ključni podatki objavljeni sredi zasedanja, je dejal guverner Feda Jerome Powell.