Kdo so “bumerang” direktorji

Ljudje Forbes 4. decembra, 2023 05.30
featured image

Samu Altmanu je upravni odbor Open AI pokazal vrata, a se je po uporu zaposlenih hitro vrnil za krmilo podjetja. S tem se je uvrstil na seznam "bumerang" direktorjev.

4. decembra, 2023 05.30

Open AI je 22. novembra zgodaj zjutraj objavil, da je soustanovitelj SamAltman dosegel okvirni dogovor o svoji vrnitvi v podjetje, ki vključuje tudi vrnitev soustanovitelja Grega Brockmana in oblikovanje novega upravnega odbora – le pet dni po tem, ko ga je upravni odbor podjetja nenadoma odpustil.

Katera so še druga znana imena, ki so se vračala na direktorske stolčke?

Iger po dveh letih spet na čelo Disyneyja

Trajalo je več kot pet dni, a Robert Iger se je novembra lani vrnil na mesto glavnega izvršnega direktorja družbe Disney po nenadni odstavitvi svojega izbranega naslednika Roberta Chapeka. Iger je po 15 letih na mestu glavnega izvršnega direktorja Disneya sprva leta 2020 zapustil svoj položaj, leta 2022 pa se je vrnil z nalogo, da določiti “strateško smer za ponovno rast” po pandemičnih težavah zabavnega velikana.

Rober Iger mora po vrnitvi na čelo Disneya tega velikana spet spraviti do rasti.

Robert Iger (Foto: PROFIMEDIA)

Vrnitev zaradi prevzema Credit Suisse

Sergio Ermotti je trenutno že drugič generalni direktor banke UBS. To vlogo je opravljal devet let, od leta 2011 do leta 2020, nato ga je zamenjal Ralph Hamers. Toda Ermotti se je letos spomladi vrnil, da bi poskrbel za prevzem propadlega tekmeca Credit Suisse.

Dell v drugem mandatu izpeljal združitev z EMC

Milijarder Michael Dell je leta 2004 zapustil položaj glavnega izvršnega direktorja v svojem podjetju Dell in postal predsednik upravnega odbora. Vendar se je leta 2007 vrnil na mesto direktorja in pozneje vodil združitev s korporacijo EMC, s katero je ustvaril podjetje Dell Technologies, v katerem je še danes glavni izvršni direktor.

Ustanovitelj Dell Technologies Michael Dell
Michael Dell (Foto: PROFIMEDIA)

Bloomberg po županski karieri spet za krmilo svojega podjetja

Michael Bloomberg, eden najbogatejših ljudi na svetu, je bil generalni direktor svojega medijskega in finančnega podjetja Bloomberg L.P. od njegove ustanovitve leta 1981 do leta 2001, ko je odstopil in tri mandate opravljal funkcijo newyorškega župana. Nato se je vrnil od leta 2014 do začetka letošnjega leta, ko ga je nadomestil Vlad Kliatchko.

Michael Bloomberg (Foto: PROFIMEDIA)

Schultz odstopil trikrat

Milijarder Howard Schultz je marca že tretjič odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja družbe Starbucks. Prvič je bil na čelu te blagovne znamke kavarn od leta 1986 do leta 2000, nato se je vrnil od leta 2008 do leta 2017. Aprila 2022 se je drugič vrnil kot začasni glavni izvršni direktor, dokler se ni našel njegov naslednik Laxman Narasimhan.

Howard Schultz (Foto: PROFIMEDIA)

Dorsey dvakrat na čelu svojega Twitterja

Ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, prav tako milijarder, je bil dvakrat glavni izvršni direktor tega družbenega medija – prvič med letoma 2006 in 2008, nato pa ponovno med letoma 2015 in 2021, ko ga je zamenjal Parag Agrawal. Ta je bil odpuščen, ko je podjetje kupil Elon Musk in ga preimenoval v X.

Jack Dorsey (Foto: PROFIMEDIA)

Scwab na čelu skoraj pet desetletij

Korporacijo Charles Schwab je vseh prvih 37 let, razen enega, vodil njen istoimenski ustanovitelj. Ta je bil generalni direktor od leta 1971 do 1998, od leta 1998 do 2003 si je naziv delil z Davidom Pottruckom. Nato ga je za eno leto prepustil Pottrucku in se vrnil med letoma 2004 in 2008.

Jobs milijarder pred Applom

Steve Jobs je leta 1997 izvedel eno najbolj kultnih vrnitev v Apple, ki ga je ustanovil, vendar če smo čisto natančni, ni “bumerang” direktor. Ko je Jobs leta 1985 prvič zapustil Apple, ni bil njegov glavni izvršni direktor. Ustanovitelj je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja Apple usmerjal k osebnim računalnikom in ga zapustil, ko takratni glavni izvršni direktor John Sculley ni podprl spremembe smeri. Jobs je ustanovil konkurenčno podjetje NeXT in v času odsotnosti zaradi naložb v Pixar postal milijarder. Vendar se je leta 1997 vrnil kot glavni izvršni direktor. Odstopil je tik pred smrtjo leta 2011.

Steve Jobs (Foto: PROFIMEDIA)

Altmanova vrnitev na mesto izvršnega direktorja je morda najhitrejša doslej. V novem upravnem odboru Open AI sta nova člana soizvršni direktor družbe Salesforce Bret Taylor in nekdanji minister za finance Larry Summers, v upravnem odboru pa je ostal tudi izvršni direktor družbe Quora Adam D’Angelo.