Kalin Dimtchev, direktor za regijo Adriatik pri Microsoftu: »Umetna inteligenca je revolucionarna sila, ki oblikuje naša življenja«

Ljudje PROMOCIJSKO SPOROČILO 19. aprila, 2024 15.13 > 19. aprila, 2024 15.14
featured image

Pogovarjali smo se s Kalinom Dimtchevom, direktorjem za regijo Adriatik pri Microsoftu, o umetni inteligenci (UI) in edinstvenem položaju podjetja Microsoft v ''dirki'' za UI. »Ključnega pomena je, da ostanemo v ospredju prihajajočih tehnologij, zlasti umetne inteligence, in raziskujemo, kako lahko izboljšajo naše poslovne procese, izkušnjo strank in inovacije v skladu z našimi poslovnimi cilji,« je med drugim dejal Dimtchev.

19. aprila, 2024 15.13 > 19. aprila, 2024 15.14

Zakaj Microsoft stavi na umetno inteligenco kot tehnologijo, ki bo spremenila, kako delamo in živimo?

Najprej moramo razumeti, da umetna inteligenca niso le krilatice – gre za revolucionarno silo, ki oblikuje naša življenja. Vpliva na bistveno več kot zgolj na tehnologijo in najbolj osnovne vsakdanje naloge, o katerih smo poslušali doslej, kot je pisanje e-pošte ali pomoč pri pripravi predstavitve. Umetna inteligenca rešuje ključne izzive – od različnih kompleksnosti poslovanja do nekaterih največjih izzivov, s katerimi se soočamo, kot so podnebne spremembe, naravne nesreče ali vprašanja, povezana z zdravjem. Če upoštevamo samo finančni vidik, so nedavne ugotovitve družbe PwC pokazale, da bo skoraj polovica gospodarskih koristi, pričakovanih do leta 2030, posledica izboljšanja izdelkov in spodbujanja zanimanja potrošnikov. Umetna inteligenca bi lahko do leta 2030 prispevala do 11,5 odstotka BDP Južne Evrope, vključno z regijo Adriatik, kar pomeni dodatnih 0,7 bilijona USD. To bi lahko pomembno vplivalo na različne panoge, kot so zdravstvo, avtomobilska industrija, finančne storitve, maloprodaja in proizvodnja.  Umetna inteligenca ustvarja tudi nove zaposlitvene možnosti, saj bo dopolnila ali ustvarila nekatera delovna mesta, medtem ko bodo nekatera druga avtomatizirana.

Lani je bilo veliko govora o tehnologiji Copilot. Kakšna je njena dejanska vrednost?

Že samo ime Copilot odraža naš splošni pristop k umetni inteligenci. Vsem aktivnostim dodajamo  kopilota, od preprostega iskanja v iskalniku Bing do sodobnega dela in računalniške varnosti. Ko govorimo o slednji, si predstavljajte, da lahko prvič izkoristimo vse prednosti generativne umetne inteligence in jih uporabimo za računalniško varnost, tako da lahko tudi manj usposobljeni in izkušeni uporabniki zagotovijo znatno računalniško obrambo.

Copilota smo zasnovali kot vsakodnevnega spremljevalca z umetno inteligenco, ki nam pomaga pri iskanju informacij, učenju, pisanju, oblikovanju in kodiranju. Pomaga nam lahko tako, da avtomatizira vsakdanja opravila in nas razbremeni nepotrebnih nalog, zagotavlja dragocene vpoglede ter izboljša storilnost, sodelovanje in uporabniške izkušnje.

Naš ključni cilj je skladen z našo splošno vizijo, da vsakemu posamezniku in vsaki organizaciji omogočimo doseči več. To pomeni, da odpira vrata ustvarjalnosti, izboljša obstoječe veščine in zmanjša število zamudnih opravil. Gre za dejanskega kopilota, vsakodnevnega spremljevalca ali pomočnika, ki lahko prevzame nekatere težje naloge, da se lahko osredotočimo na pomembne stvari. In prav to je zame največja vrednost, ki jo lahko ustvarimo na tej poti – ljudem lahko omogočimo, da se usmerijo na tista področja, kjer lahko kaj spremenijo.

Lahko pojasnite, kako Copilot spremeni našo vsakodnevno delovno rutino? 

Kot sem že omenil, Copilota uvajamo na vseh področjih, kjer delujemo. Pomaga nam lahko z avtomatizacijo vsakodnevnih opravil, saj lahko dostopa do podatkov iz e-pošte, s sestankov, iz klepetov, iz dokumentov in s spleta ter ustvarja pozive v naravnem jeziku, na primer »Obvesti mojo ekipo o prenovljeni strategiji za prodajo izdelkov«, kajti ustvarja tudi posodobitve stanja. Prav tako izboljša sodelovanje med zaposlenimi, ki delajo na raziskovalnih projektih.

Vgrajen je v aplikacije, ki jih vsi uporabljamo pri svojem delu vsak dan, kot je Microsoft Teams, kjer pripravi povzetke sestankov. Prav tako poenostavlja  ustvarjalne naloge v Wordu, analizira podatke v Excelu, oblikuje predstavitve v PowerPointu, upravlja prejeto pošto v Outlooku in še več. Z enim stavkom: Copilot lahko opravlja ponavljajoča se in dolgotrajna opravila, da imate vi več časa za naloge, ki zahtevajo vaše izkušnje, posebno znanje ali ustvarjalnost. Za trenutek pomislite, kaj to pomeni za zdravstveno osebje. Ameriški zdravnik danes za administrativne naloge porabi do 20 ur na teden. Predstavljajte si, kaj bi bilo, če bi lahko čas, ki ga porabi za poročila, namenil svojim bolnikom.

Ali imate kakšen vpogled v to, kako uporabniki sprejemajo Copilota? 

Iz leta napovedi novosti prehajamo v leto uresničevanja, tako da že imamo nekaj odličnih odzivov. Vidimo lahko 70-odstotno povečanje storilnosti med uporabniki rešitve Copilot, ki lahko do štirikrat hitreje nadomestijo zamujene sestanke, če omenimo le nekaj primerov.

Z rešitvijo Copilot so ljudje bolj storilni in ustvarjalni, obenem pa prihranijo čas. Naloge, kot so iskanje informacij, pisanje in povzemanje, so opravljali skoraj 30 odstotkov hitreje, poudaril pa bi tudi, da je skoraj 80 odstotkov uporabnikov Copilota izrazilo željo, da bi ga uporabljali še naprej.

Omeniti je treba, da je uvedba vsake nove tehnologije, tudi umetne inteligence, kot je Copilot, povezana s številnimi izzivi, česar se zavedamo. Nekateri uporabniki bodo potrebovali nekaj časa, da se prilagodijo novemu sistemu in se naučijo, kako ga kar najbolje bolje izkoristiti. V podjetju Microsoft smo se zato zavezali, da bomo uporabnikom pri tem prehodu pomagali s potrebno podporo in viri.

Sodelujete z javnimi organizacijami in zasebnimi podjetji. Ali sprejemajo umetno inteligenco? 

Da, v regiji Adriatik pa tudi v sosednjih državah Jugovzhodne Evrope že opažamo veliko obetavnih premikov. Zanimivo je, da so bile vlade v tem delu sveta pravzaprav med prvimi, ki so sprejele tehnologijo umetne inteligence.

Grška vlada je na primer v sodelovanju s podjetjem Microsoft vpeljala generativno umetno inteligenco kot del svojega strateškega načrta, da bi javni sektor postal bolj dostopen, učinkovit, trajnosten in osredotočen na ljudi. Ministrstvo za digitalno upravljanje (MDU) je uvedlo prvega klepetalnega robota za komunikacijo z javnostjo, vsakodnevnega spremljevalca Grkov, ki je imel v prvih 24 urah po predstavitvi neverjetnih 26.000 interakcij. Klepetalni robot je nameščen na vladnih spletnih straneh ter zagotavlja točne in posodobljene informacije o številnih storitvah, politikah in postopkih, da uporabnikom ni treba obiskovati različnih spletnih mest ali komunicirati z različnimi službami – samo predstavljajte si enostavnost, hitrost in kakovost storitev za vse državljane ter prihranek časa za javne uslužbence, ki se lahko posvetijo reševanju bolj  kompleksnih vprašanj.

Albanski javni sektor je uvedel virtualnega pomočnika – rešitev z umetno inteligenco, s katero želijo poenostaviti interakcije državljanov z javnimi ustanovami in jim poenostaviti življenje. Sistem temelji na storitvi Azure OpenAI ter izpolnjuje vladne zahteve glede naprednih možnosti za zagotavljanje varnosti in upravljanje. Obenem je zasnovan tako, da ga je mogoče prilagoditi za prihodnjo rast. Vlada trenutno načrtuje različico 2.0, ki bo ponujala glasovne in slikovne možnosti ter tako še izboljšala izkušnjo digitalnega upravljanja.

Gospodarska zbornica Srbije je pred kratkim predstavila BizChat – digitalno storitev, ki temelji na umetni inteligenci ter podjetnikom in podjetjem omogoča, da hitro in enostavno v realnem času kadarkoli pridobijo informacije v zvezi s poslovanjem, kar pomeni tako storitve zbornice, tržne analize, pogoje poslovanja in naložbe kot potencial trga dela in informacije o izobraževalnem sistemu. BizChat je med prvimi klepetalnimi roboti v Evropi, namenjenimi poslovni skupnosti, ki ga je ustanovilo poslovno združenje. Gre za popolnoma avtomatizirano informacijsko storitev na platformi Microsoft Azure AI. Namenjena je zagotavljanju ključnih informacij gospodarstvu z uporabo naprednih tehnik umetne inteligence za optimizacijo procesov in izboljšanje poslovnih odločitev.

V zasebnem sektorju bi med primeri odlične uporabe umetne inteligence izpostavil uspešno sodelovanje z družbo IKEA Bolgarija, ki je privedlo do uvedbe Sofie, klepetalne pomočnice z umetno inteligenco, ki uporablja Microsoftovo tehnologijo OpenAI GPT-4. Cilj pri razvoju je bil izboljšati izkušnjo strank in zagotoviti različne storitve. Sofia strankam pomaga na njihovi poti, od iskanja izdelkov do odgovorov na vprašanja o spletnih naročilih, delovnem času trgovine, garancijah in še več. Pričakujemo, da se bo ta projekt razširil tudi na Grčijo.

Na Hrvaškem imamo še en odličen primer, kako lahko umetna inteligenca izboljša storitve za stranke ter zagotovi hitro, dostopno in prilagojeno podporo. Globalna komunikacijska platforma v oblaku Infobip je v svojo ponudbo za stranke prvič vključila rešitve generativne umetne inteligence z Microsoftovo tehnologijo Azure OpenAI. Zavarovalnica Laqo je s pomočjo storitve Azure OpenAI in Infobipove komunikacijske platforme v oblaku razvila digitalnega asistenta Pavleta in postala prva povsem digitalna zavarovalnica na Hrvaškem.

Zaključimo lahko, da se tako podjetja v javnem kot zasebnem sektorju vse bolj pogosto odločajo za umetno inteligenco zaradi njenega potenciala, da preobrazi njihovo delovanje. Razumljivo je, da je generativna umetna inteligenca, ki se je pojavila kot potreba za vlade, spodbudila vodje ustanov in organizacij vseh vrst, da izboljšajo svoje sisteme, postopke in celo kulturo. Leta 2023 so prepoznali zmožnost tehnologije, da rešuje nekatere najpomembnejše izzive, s katerimi se srečujemo kot družba, leta 2024 pa so jo začeli uporabljati. Pomembno je, da se osredotočimo na tista področja, kjer lahko tehnologije resnično prispeva.

Bo umetna inteligenca nadomestila ljudi? Kakšno prihodnost vidite za umetno inteligenco? 

Umetna inteligenca bo izboljšala naše sposobnosti, ne da bi jih nadomestila. Vprašanje je, kako lahko človeška inteligenca sodeluje z umetno inteligenco, da bi ustvarila obogateno inteligenco. Inovacije, ki jih omogoča umetna inteligenca, se bodo kmalu razširile na vse panoge. Umetna inteligenca bo res preoblikovala nekatera delovna mesta, vendar bo hkrati ustvarila nove priložnosti. Prilagajanje je ključnega pomena za preživetje in uspeh.

Namesto da se bojimo zamenjave, bi se morali osredotočiti na to, kako nam lahko umetna inteligenca pomaga doseči več. Ključnega pomena je, da se preusmerimo k nenehnemu pridobivanju veščin, saj lahko le s stalnim učenjem, pridobivanjem novih veščin in usposabljanjem učinkovito krmarimo po brzicah digitalnih preobrazb, ki se že dogajajo.

Prihodnost zajema odgovorne inovacije in sodelovanje, zato ostajamo zavezani raziskavam in razvoju, sodelovanju s širšim ekosistemom pri odgovornem uvajanju novih tehnologij, podpiranju študentov, zagonskih podjetij in razvijalcev pri ustvarjanju prelomnih rešitev ter sodelovanju s partnerji in strankami pri reševanju ključnih izzivov, s katerimi se soočajo podjetja vseh velikosti in stopenj razvitosti v različnih panogah.

Kaj bi zdaj priporočili podjetjem?

Sprejmite izziv! Danes čakati pomeni zaostati. Digitalna preobrazba ali preobrazba z umetno inteligenco je nenehno potovanje, ki od nas zahteva prilagajanje, učenje in razvoj v dinamičnem okolju. Ključnega pomena je, da ostanemo v ospredju prihajajočih tehnologij, zlasti umetne inteligence, in raziskujemo, kako lahko izboljšajo naše poslovne procese, izkušnjo strank in inovacije v skladu z našimi poslovnimi cilji.

Namesto da si od samega začetka prizadevamo izdelati popolno strategijo umetne inteligence, moramo sprejeti preizkušanje kot ključno orodje za učenje. Tehnologija nam omogoča, da na podlagi povratnih informacij in rezultatov hitro preizkusimo in izpopolnimo svoje zamisli. S preizkušanjem, ki sicer včasih prinese tudi neuspeh, se hitreje učimo. Pri tem je najpomembneje, da lahko svojo strategijo prilagodimo na podlagi uvedbe tehnologije v resničnem svetu. Bistvenega pomena pa je miselnost, usmerjena k rasti, saj moramo biti radovedni, prilagodljivi, pripravljeni  tvegati in osredotočeni na napredek, ne na popoln rezultat. Umetna inteligenca je resničnost in ne moremo si privoščiti, da bi čakali na brezhibno strategijo, saj bi to oviralo našo konkurenčnost. V digitalni dobi je čas ključnega pomena. Vse nas spodbujam, da se izognemo dolgotrajnemu načrtovanju in začnemo ukrepati, tudi če pri tem nismo popolni.