Cene na Hrvaškem podivjale, gostinci obupani: Stvari so ušle izpod nadzora

Posel Forbes Slovenija 21. junija, 2025 10.00
featured image

Ceniki dobaviteljev se iz tedna v teden zvišujejo, pravijo hrvaški gostinci, ki so se pred poletno sezono zanesli na predhodno dogovorjene cene z dobavitelji.

21. junija, 2025 10.00

Cene hrane v hrvaških trgovinah in na tržnicah iz tedna v teden rastejo, turiste pa razburjajo tudi visoke cene v gostinskih lokalih. Hrvaški gostinci, ki dnevno prejemajo pritožbe, da so dragi in da svoje cene še zvišujejo, so že večkrat opozorili na visoke cene pri dobaviteljih, a naleteli na gluha ušesa pristojnih, piše Jutarnji list.

Ceniki dobaviteljev se iz tedna v teden zvišujejo in so tudi do 40 odstotkov višji kot pred začetkom poletne sezone, pravijo gostinci. Jutarnji list je pregledal cenike dobaviteljev in ugotovil naslednje. Na Hrvaškem proizveden trdi sir se je glede na cenike, potrjene 1. aprila, podražil za od 10 do 25 odstotkov. Čokolada za sladice se je podražila za 10 odstotkov, doma proizveden maskarpone za 15 odstotkov, smetana za kuhanje in stepena smetana pa za pet odstotkov.

Za kilogram kave je bilo treba še pred dobrim letom dni odšteti 25 evrov, že julija lani se je nato podražila na 31 evrov. Zdaj je dosegla ceno skoraj 39 evrov na kilogram, pri čemer ista kava v Italiji stane 12 evrov. Jutarnji list je navedel še primer dobave škatle s 500 vlažnimi robčki, ki se je po novih cenikih podražila s 26 na 48 evrov, kar je skoraj 100 odstotkov.

Cene sadja in zelenjave se običajno oblikujejo tedensko, glede na sezonskost in druge dejavnike, a kot opozarjajo občani, je rast cen na tržnicah “nenormalna”. Očiščene ribe v ribarnici so dosegle cene tudi od 45 do 50 evrov na kilogram, sveže kozice pa od 10 do 15 evrov na kilogram, navaja Jutarnji list.

Vino na Hrvaškem z največjo rastjo cen v EU

Posebna zgodba so hrvaška vina, ki so zaradi manjših količin in ročnega obiranja vedno veljala za dražja, a zdaj so po navedbah Jutarnjega lista nekateri hrvaški vinarji cene za steklenico povišali za do 37 odstotkov. Med vinarji in gostinci je vedno potekala cenovna vojna, saj vinarji za visoke cene krivijo gostince, ki jim višajo marže. Ker so domača vina precej dražja od uvoženih, se jim gostinci odpovedujejo.

Po podatkih evropskega statističnega urada so cene vin na Hrvaškem v letošnjem prvem četrtletju doživele največjo medletno rast v EU, in sicer 30,1-odstotno. Za primerjavo, drugo uvrščeni je bil Ciper s 13-odstotno podražitvijo, v Sloveniji je bila podražitev 5,8-odstotna, evropsko povprečje pa je znašalo 1,7 odstotka.

vino, morje, restavracija, počitnice, večerja
Ker so hrvaška vina precej dražja od uvoženih, se jim gostinci odpovedujejo (Foto: PROFIMEDIA)

“Cene se lahko spremenijo s predhodnim obvestilom”

Gostinci opozarjajo, da so stvari ušle izpod nadzora. Predsednica združenja gostinstva pri Hrvaški gospodarski zbornici Jelena Tabak je za Jutarnji list navedla, da so bili ceniki dobaviteljev predhodno dogovorjeni, na podlagi česar so gostinci oblikovali tudi svoje cenike. “Zdaj pa imamo velik problem, ker nam dobavitelji v zadnjih dveh tednih pošiljajo nove cenike in naše nabavne cene se zvišujejo za od 10 do celo 40 odstotkov,” je povedala.

Problem je v tem, da dobavitelji na vsakem ceniku pripišejo opombo, ki navaja, da se “cene lahko spremenijo s 15-dnevnim predhodnim obvestilom”. To pomeni, da ni nobenega dolgotrajnejšega dogovora o cenah, kar omogoča podražitve, je za Jutarnji list pojasnila Tabak.

“Zvišujejo se cene vin, živilskih izdelkov, toaletnih potrebščin in ne moremo več slediti niti cenam v trgovskih verigah,” je pristavila, a pri tem opozorila, da čeprav so podražitve pri dobaviteljih trenutno najbolj obremenjujoče tako za gostince kot stranke, niso vedno glavni problem. To je pripisala sezonskosti.

Vsa opozorila, vsi pozivi in ​​vsi nasveti o pametni cenovni politiki v turizmu so naletela na gluha ušesa, njene besede še povzema Jutarnji list. V združenju v teh dneh zato zbirajo informacije s terena, ki jih nameravajo prihodnji teden poslati hrvaškemu ministrstvu za turizem.