Olajšanje za Fortenovo in Mercator: trgovec pred refinanciranjem visokega dolga

Posel Andreja Lončar 25. oktobra, 2024 17.02
featured image

Delničarji hrvaške Fortenove bodo 4. novembra odločali o refinanciranju 1,22 milijarde obveznic, ki bi sicer v plačilo zapadle konec novembra.

25. oktobra, 2024 17.02

Hrvaška Fortenova je delničarjem danes poslala vabilo na skupščino, ki bo 4. novembra in na kateri bodo odločali o predlogu vodstva podjetja za refinanciranje obveznice v višini 1,22 milijarde evrov.

Obstoječe obveznice v plačilo zapadejo novembra, zanje pa Fortenova plačuje vrtoglave, 18-odstotne obresti. Upnik podjetja bi ostal enak – gre za finančni sklad HPS, ročnost obveznic pa bi se podaljšala do konca prvega četrtletja 2026 (torej za leto in pol).

Ob tem iz Fortenove sporočajo, da so “uspeli zmanjšati letni strošek financiranja” in obrestno mero. Kolikšna bo po novem, ne navajajo.

Dobra novica za Mercator

Dogovor o refinanciranju je pomemben tudi za naš Mercator. Ta je namreč po poročanju Dnevnika porok za plačilo obveznic v znesku 1,2 milijarde evrov. Prav zato v zadnjem letnem poročilu slovenskega trgovca revizorji opozarjajo na pomembno negotovost, ki lahko vzbudi bistven dvom o sposobnosti, da nadaljuje kot delujoče podjetje.

Pogovori z bankami niso uspeli

Fortenova v današnjem sporočilu za javnost sicer navaja še, da je poskušala s poslovnimi bankami doseči dogovor o financiranju (posojilih), ki bi skupini omogočili refinanciranje obveznic.

Kot pišejo, pa jim zaradi skrajšanih rokov, tržnih gibanj in potez podjetja SBK Art – podjetje v lasti nesojenega kupca ruskega deleža v Fortenovi, vlagatelja iz Združenih arabskih emiratov Saifa Alketbija, je nasprotovalo prevzemu Fortenove s strani Pavla Vujnovca – ni uspelo. Tako zdaj delničarjem predlagajo aranžma, ki predvideva podaljšanje dogovora s HPS. Ta se je, kot pravijo, “v teh okoliščinah izkazal za najboljšo rešitev za skupino Fortenova”.