Znana veriga hitre prehrane se vrača v Slovenijo: kje odpira restavracijo

Posel Marko Rabuza 23. oktobra, 2024 05.15
featured image

Po petih letih se bo znova odprla poslovalnica Burger Kinga.

23. oktobra, 2024 05.15

Ameriška veriga hitre prehrane Burger King bo znova prisotna v Sloveniji, je mogoče razbrati z njenih objav na spletu, prek katerih išče nove sodelavce. Lastnik franšize bo Marche, ki je v Sloveniji najbolj znan po restavracijah na avtocestnih postajališčih, oziroma njegov lastnik – francoska potovalna in gostinska skupina Lagardere Travel Retail.

Poslovalnico bodo odprli na počivališču Lom 2 na primorski avtocesti proti Kopru, kjer bo delovala skupaj z obstoječo restavracijo Marche. Trenutno iščejo večje število delavcev, od vodje enote do vodje izmene, delavce v kuhinji in pomožne delavce.

Restavracija naj bi se odprla v drugi polovici decembra, zasnova pa bo podobna kot na Hrvaškem. Tam v okviru Marcheja prav tako deluje Burger King na počivališču Draganić jug ter v centru Arena v Zagrebu.

Ali bosta Marche in Burger King združila moči še na kateri drugi lokaciji v Sloveniji, za zdaj ni znano.

Pred leti v Cityparku

Veriga Burger Kinga je bila pri nas že prisotna pred leti. Edino poslovalnico so odprli v nakupovalnem središču Citypark, operativo pa je vodila Sportina Group. Spomnimo, slovenski del Sportine so lastniki poleti poslali v prisilno poravnavo, za balkanske lokacije pa našli novega lastnika. Ob odprtju so pred 13 leti napovedovali širitev tudi v druga slovenska mesta, vendar je ostalo le pri napovedih.

Poslovalnica ameriške verige hitre prehrane je v BTC delovala od leta 2011 do 2019. Zdaj se bo na slovenskem trgu pridružila McDonald’su, ki je v Sloveniji prisoten že 31 let, in najbolj znani verigi ocvrtih perutničk KFC.

Tej se je po poslovalnici na štajerski avtocesti na poti iz Maribora proti Šentilju, na počivališču Dobrenje vzhod, po šestih letih pridružila nova poslovalnica na Viču v Ljubljani, kmalu zatem še v BTC, blizu pa je odprtje tretje poslovalnice na začetku Miklošičeve ulice v središču prestolnice. Mariborska in ljubljanske lokacije imajo sicer različnega imetnika franšize. Več o tem tukaj.

V Sloveniji sta bili pred dvema desetletjema krajši čas še verigi Dairy Queen in Quick.

Drugi največji

Burger King velja za drugo največjo verigo s hitro prehrano na svetu, za McDonald’som. Skupno ima po svetu več kot 18.000 restavracij v 100 državah. Večina jih deluje po franšiznem sistemu, ki ga je uvedel že leta 1959. Na globalni ravni je lani ustvaril 27 milijard dolarjev prihodkov.

Marche lani dobil novega lastnika

V Sloveniji bo, kot že omenjeno, deloval pod okriljem Marcheja oziroma njegovega francoskega lastnika Lagardere. Francoska družba je gostinsko podjetje Marche International, kamor spada tudi slovenski del, prevzela v začetku lanskega leta.

Skupno ima okoli 150 lokalov in 1.700 zaposlenih, od tega v Sloveniji 148. Pri nas je najbolj znan po restavracijah na počivališčih ob avtocestah, v tujini pa deluje pod različnimi blagovnimi znamkami, kot so Palavrion Grill & Bar, Mövenpick Restaurants, White Monkey ali Cindy’s Diner.

Marche je na slovenskem trgu od leta 2005, do leta 2016 je imel v njem četrtinski lastniški delež Petrol. Njegove restavracije so na 17 lokacijah. Lani je ustvaril 13,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na letni ravni pomenilo 17-odstotno rast, in 153.000 evrov dobička. Prihodki od prodaje so sestavljeni iz treh segmentov – 60 odstotkov pomeni hrana, slabo tretjino pijača, dobra desetino pa ostalo blago, izhaja iz lanskega poročila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti