Vse več stečajev pri nas, letos za dobro desetino več kot lani

Novice Forbes Slovenija 22. oktobra, 2024 14.04
featured image

Analiza Prve bonitetne agencije (ebonitete.si) je pokazala, da se je trend gibanja števila začetih insolvenčnih postopkov nad gospodarskimi subjekti po padanju v zadnjih letih letos obrnil navzgor.

22. oktobra, 2024 14.04

V prvih devetih mesecih letos je bilo začetih 780 insolvenčnih in drugih postopkov po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju nad gospodarskimi subjekti, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, piše STA.

Izkazane obveznosti v teh postopkih so znašale skupno 354,6 milijona evrov, potem ko so v enakem obdobju lani znašale 274,8 milijona evrov. Skupno je bilo v letošnjem obdobju zaradi teh postopkov izgubljenih 5.936 zaposlitev, lani 2.541.

Obrat trenda

Ekstrapolacija podatkov za devetmesečje na celotno leto 2024 kaže, da bi bilo letos insolvenčnih postopkov nad gospodarskimi subjekti 1.040 (lani jih je bilo 939).

“Gre za grobo napoved števila začetih postopkov do konca leta, a kaže na obrat trenda, saj je število začetih insolvenčnih postopkov nad gospodarskimi subjekti od vključno leta 2019 do vključno leta 2023 konstantno padalo,” pravijo v Prvi bonitetni agenciji, piše STA.

Prevladujejo stečaji

Med insolvenčnimi postopki prevladujejo stečaji – v letošnjem prvem devetmesečju je bilo začetih 741 stečajnih postopkov, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo 673 postopkov stečaja nad pravno osebo in 68 postopkov stečaja nad samostojnim podjetnikom.

Po ekstrapolaciji teh podatkov na celotno leto naj bi bilo letos 988 vseh stečajnih postopkov, kar bi bilo 15 odstotkov več kot lani.

Ostalih insolvenčnih postopkov je precej manj, v prvih devetih mesecih letos je bila začeta ena prisilna poravnava, v enakem obdobju lani pet. Poenostavljenih prisilnih poravnav v letošnjem obdobju ni bilo, teh je bilo v lanskem prvem devetmesečju 21, v celotnem letu pa 25.

Število insolvenčnih postopkov se tudi še bolj izrazito povečuje v tujini, kjer se je ta trend začel kazati že lani. Kot glavni razlogi se navajajo neugodne razmere na svetovni ravni.

Največ postopkov v gradbeništvu

Pregled podatkov po regijah za prvo devetmesečje letos kaže na najvišjo rast števila začetih insolvenčnih postopkov v posavski regiji (glede enako obdobje lani za 86 odstotkov na 26 postopkov), najbolj pa je upadlo v zasavski, in sicer za 75 odstotkov na štiri postopke.

Po dejavnostih je bilo največ začetih insolvenčnih postopkov v prvih devetih mesecih letos v gradbeništvu. V tej dejavnosti jih je bilo 187 oziroma 24 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Od 21 dejavnosti po standardni klasifikaciji dejavnosti je število sicer poraslo v 12 dejavnostih, v dejavnosti javne uprave in obrambe je ostalo pri enem, v ostalih se je zmanjšalo. V gostinstvu, denimo, se je zmanjšalo za 15 odstotkov na 78 postopkov, še piše STA.

Več aktivnih blokad

Glede na zadnje razpoložljive finančne rezultate za leto 2023 je bilo več kot 19.300 gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov dolgoročno plačilno nesposobnih, kar pomeni, da je po zakonu zanje podana domneva insolventnosti. To je skoraj 16 odstotkov vseh gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, za katere so razpoložljivi finančni rezultati za leto 2023.

Na 30. september letos je imelo aktivno blokado na vsaj enem transakcijskem računu 4.041 gospodarskih subjektov, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Vsaj en dan aktivne blokade na vsaj enem transakcijskem računu je imelo v prvem devetmesečju letos 14.637 gospodarskih subjektov oziroma 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, še piše STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti