Equinox nepremičnine v devetih mesecih s skokom dobička

Posel Forbes Slovenija 22. oktobra, 2024 13.23
featured image

Equinoxu nepremičnine so prihodki letos zrasli za dobro desetino.

22. oktobra, 2024 13.23

Podjetje Equinox nepremičnine, ki ima med drugim v lasti štiri ljubljanske hotele in več drugih stavb po prestolnici, je v devetih mesecih letos pridelalo 6,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj 13 odstotkov več kot v enakem času lani. Čisti dobiček je bil z blizu 1,5 milijona evrov višji za 38 odstotkov, piše STA.

Rahlo rast so v Equinoxu beležili tudi pri bruto dobičku iz poslovanja (EBITDA) in pri kazalniku Funds from Operations (FFO), ki je po pojasnilih družbe najširše spremljan kazalnik poslovanja nepremičninskih družb in je izračunan kot čisti poslovni izid, h kateremu se prišteje amortizacija, od tega pa se nato odštejejo ali prištejejo vsi enkratni dogodki v poslovnem letu. Oba kazalnika sta se zvišala za tri odstotke na skoraj 1,7 milijona evrov.

Turizem v Ljubljani pripomogel k rasti

V podjetju so med najpomembnejšimi poslovnimi dogodki v tretjem letošnjem četrtletju omenili močno rast turističnega obiska Ljubljane v avgustu, nadaljevanje prenove prostorov v stolpnici na Dunajski cesti v Ljubljani, znani kot Delova stolpnica, kjer med drugim v drugem nadstropju urejajo apartmaje za najem, ter prvo izplačilo variabilnega dela najemnine španske skupine Grupo Hotusa, ki kot največji najemnik Equinoxovih nepremičnin upravlja hotele Grand hotel Union, Hotel Lev in uHotel.

Prihodke ustvarjajo predvsem iz najemnin od oddajanja nepremičnin v najem ter zaračunavanja stroškov najemnikom. Poleg omenjenih hotelov ima v lasti še hotel The Fuzzy Log, skupaj pa imajo hotelske nepremičnine 677 sob oziroma nastanitvenih kapacitet, še piše STA.

Kapital medletno zvišal za pet odstotkov

Ob nekdanji Delovi stolpnici je Equinox od večjih objektov v Ljubljani tudi lastnik nepremičnine Modna hiša in poslovnih prostorov Kompas, zunaj Ljubljane pa razvija poslopje nekdanje Name v Kočevju.

Poštena vrednost sredstev podjetja je bila ob koncu septembra ocenjena na skoraj 140,5 milijona evrov, kar je štiri odstotke več kot v enakem času lani. Kapital se je medletno zvišal za pet odstotkov na 126,8 milijona evrov.

Ocenjena poštena vrednost delnice je bila konec septembra ocenjena na 70,7 evra (lani ob tem času je bila pri 67,3 evra). Na borzi je bila cena delnice konec devetega meseca pri 59 evrih, trenutno pa je pri 58 evrih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti