Avgusta povprečne plače nižje kot julija

Novice Ajda Brndušić 22. oktobra, 2024 12.12
featured image

V povprečju so avgusta najvišjo bruto plačo prejeli v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, najnižjo pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih.

22. oktobra, 2024 12.12

Povprečna bruto plača je za avgust znašala 2.353 evrov in je bila od plače za julij nominalno nižja za 1,1 odstotka, realno pa za 0,9 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1.495 evrov in je bila od plače za julij nominalno nižja za 0,9 odstotka, realno pa za 0,7 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Povprečna bruto plača se je avgusta znižala v obeh sektorjih, v javnem za 1,8 odstotka, v zasebnem pa za 0,7 odstotka.

Povprečna bruto plača se je v primerjavi s plačo za lanski avgust zvišala, in sicer nominalno za 5,8 odstotka, realno pa za 4,9 odstotka.

Najvišja plača v oskrbi z električno energijo

V povprečju so avgusta najvišjo bruto plačo prejeli v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, ta je znašala 3.520 evrov. V tej dejavnosti se je povprečna plača v primerjavi z julijem tudi najbolj zvišala, in sicer za 4,9 odstotka. Kot so zapisali na statističnem uradu, je zvišanje predvsem posledica višjih izrednih izplačil.

Na drugi strani je bila povprečna bruto plača najnižja v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, znašala je 1.758,42 evra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti