Kitajska v dodatno spodbujanje pešajočega gospodarstva

Novice Forbes Slovenija 21. oktobra, 2024 11.35
featured image

Kitajska centralna banka je znova zarezala v obrestne mere.

21. oktobra, 2024 11.35

Kitajska centralna banka je danes znižala enoletno posojilno obrestno mero s 3,35 odstotka na 3,10 odstotka, petletno obrestno mero, ki je merilo za hipotekarna posojila, pa s 3,85 odstotka na 3,60 odstotka. Gre za najnovejši ukrep Pekinga za spodbujanje kitajskega gospodarstva, poroča STA.

Nazadnje je kitajska centralna banka omenjeni obrestni meri znižala julija letos. Trenutno sta na najnižjih ravneh doslej.

Kitajsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju na letni ravni okrepilo za 4,6 odstotka, kažejo prejšnji teden objavljeni podatki. To je bila najpočasnejša stopnja rasti v zadnjem letu in pol. Kitajske oblasti so si sicer za letos zastavile cilj gospodarske rasti v višini okoli pet odstotkov.

Drugo največje gospodarstvo na svetu se sooča s težavami, saj je nepremičninski sektor močno zadolžen, potrošnja je precej šibka, visoka brezposelnost med mladimi pa krni zaupanje. Peking je zato v zadnjem času napovedal številne ukrepe za spodbujanje gospodarstva, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti