Uradno: Gen energija na ministrstvo poslala pobudo za začetek umeščanja JEK2

Novice Andreja Lončar 21. oktobra, 2024 09.24
featured image

Gen energija je dober mesec dni pred referendumom vložila pobudo za državni prostorski načrt (DPN) za projekt drugega bloka krške nuklearke (JEK2).

21. oktobra, 2024 09.24

Projekt drugega bloka krške nuklearke (JEK2) se vrača na točko, na kateri je bil ob nastopu mandata vlade Roberta Goloba.

Spomnimo, da je na začetku aprila 2022, le malo pred državnozborskimi volitvami, Gen energija na takratno ministrstvo za okolje (danes ministrstvo za naravne vire in prostor) vložila pobudo za začetek umeščanja JEK2 v prostor.

Po menjavi vlade je ministrstvo, ki ga je vodil Uroš Brežan, pobudo za umeščanje v prostor vrnilo Gen energiji. V vladi so pojasnjevali, da je bila vloga nepopolna, med zagovorniki jedrske energije pa je to sprožilo ugibanja, ali je projekt JEK2 pod to vlado zastal.

Do lanske pomladi je nato Gen energija, ki jo je takrat že vodil Dejan Paravan, popravila vlogo, a je ni znova poslala na ministrstvo. Vlada in Gen energija sta junija lani na skupni novinarski konferenci sporočila, da namerava Gen razširiti razpon možnih moči novega bloka vse do 2.400 megavatov, s čimer bi povečali nabor možnih dobaviteljev tehnologije.

“Ocenili smo, da je to sicer manjši korak nazaj, ampak je s stališča celotnega projekta to smiselno zaradi različnih dejavnikov. Najbolj je to povezano z energetsko krizo in s tem, da razširimo nabor možnih ponudnikov,” nam je ob robu dogodka Nabavni vrh 2023 pojasnil šef Gen energije Dejan Paravan. Danes je tako v igri pet možnih reaktorjev moči med 1000 MW in 1650 MW.

Maja letos je Gen energija na pristojni ministrstvi (poleg ministrstva za okolje, podnebje in energijo še ministrstvo za naravne vire in prostor) poslala nov osnutek pobude in takrat izrazila pričakovanje, da bo pobuda usklajena in dokončno vložena do konca junija. S skoraj štirimesečnim zamikom se je zdaj to po naših informacijah, ki jih potrjuje tudi objava na strani projekta, vendarle zgodilo.

Gen energija je prejšnji torek pobudo poslala ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki naj bi jo zdaj posredovalo ministrstvu za naravne vire in prostor. Potem bo dokument v celoti objavljen v prostorskem informacijskem sistemu ministrstva za naravne vire in prostor.

Vsaj 8 teravatnih ur elektrike letno

V Gen energiji pa so, kot rečeno, objavili povzetek, v katerem piše, da je predmet pobude umestitev nove jedrske elektrarne s tlačnovodnim reaktorjem (PWR) z enoto nazivne električne moči v razponu od 1000 do 1650 MW (megavatov), kar omogoča proizvodnjo med 8 in 13,2 teravatnih ur električne energije na leto.

“Reaktor PWR je izbran zaradi izkušenj z obratovanjem NEK, zanesljivosti, visoke stopnje jedrske varnosti in konkurenčne ponudbe na trgu,” ob tem pojasnijo v Gen energiji.

Cilji projekta so:

  • povečati domačo proizvodnjo električne energije za vsaj 8 TWh na leto in s tem zmanjšati odvisnost od uvoza,
  • povečati stabilnost oskrbe z električno energijo,
  • zagotavljati nizkoogljičen vir energije z majhnimi emisijami toplogrednih plinov, kar je po navedbah podjetja ključno za dosego podnebnih ciljev in ohranjanje konkurenčnosti gospodarstva.

Predlog pobude po navedbah v povzetku že opredeljuje potencialne vplive na okolje ter nakazuje smeri omilitvenih ukrepov, na primer gradnjo zaščitnih nasipov za preprečevanje poplav, omejevanje hrupa in prašenja ter skrbno ravnanje z radioaktivnimi odpadki.

“Radioaktivni odpadki bodo nastajali že med poskusnim obratovanjem in ob zamenjavi jedrskega goriva. Upravljavec elektrarne bo zagotovil varno shranjevanje in predelavo radioaktivnih snovi, skladno s strogimi nacionalnimi in mednarodnimi standardi. Izvajali se bodo postopki za omejitev izpustov radioaktivnih snovi v okolje, ki bodo pod dovoljenimi mejnimi vrednostmi,” piše v sporočilu za javnost, objavljenem po oddani pobudi.

Gen v povzetku pobude med drugim ocenjuje, da bo do sprejema končne odločitve o projektu “treba skupno investirati še od 75 do 125 milijonov evrov za vse analize, študije in aktivnosti v času trajanja umeščanja v prostor”. Več tukaj.

Elektrarna moči do 1.650 MW

Osrednji tehnološki del JEK2 je načrtovan tik ob sedanji krški nuklearki, gorvodno ob Savi v smeri Krškega. Kot je že poročala STA, pa je samo območje državnega prostorskega načrta (DPN) bistveno večje, saj bodo potrebne še številne dodatne površine, na primer za skladiščenje opreme, deponiranje materiala, novo stikališče, parkirišča, začasna delavska naselja v času gradnje ter za gradnjo in prestavitev nove infrastrukture.

Projekt poleg osrednje enote nuklearke predvideva še prestavitev daljnovodov in magistralnega plinovoda ter tudi trase načrtovane obvoznice med Krškim in Brežicami in primarnega vodovoda za Krško. Poleg tega je v načrtu nova povezovalna cesta med avtocestnim priključkom Drnovo do lokacije JEK2, vključno z novim mostom čez Savo.

Kaj sledi

Ministrstvo, ki ga vodi Jože Novak, bo po prejemu pobude preverilo njeno popolnost in utemeljenost. Če je ustrezna, bo imenovalo projektno skupino, pobudo pa objavilo v prostorskem informacijskem sistemu. Če ni, pa bo zahtevalo dopolnitev oziroma jo zavrnilo – glede na predhodno večmesečno usklajevanje pobude je ta pot manj verjetna.

Sledi javna razgrnitev, v sklopu katere podajajo nosilci urejanja prostora smernice, javnost pa predloge in pripombe. Vlada nato sprejme sklep o pripravi državnega prostorskega načrta. Sledi priprava okoljskega poročila v sklopu celovite presoje vplivov na okolje in študije različic. Po javni objavi ima javnost 30 dni možnost dajanja predlogov in pripomb. Vzporedno poteka tudi čezmejna presoja vplivov na okolje.

Na koncu DPN sprejme vlada z uredbo. Gen energija želi, da bi bil DPN za JEK2 sprejet do leta 2027, čemur bi po časovnici Gen energije sledila končna investicijska odločitev do leta 2028, proces pridobivanja gradbenega dovoljenja in nato z letom 2032 predvidena gradnja.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti