“Izredno slabo” poslovanje Uniorja, nadzorniki na izredni seji o prestrukturiranju

Posel Andreja Lončar 15. oktobra, 2024 17.08 > 15. oktobra, 2024 17.13
featured image

Zreški Unior, ki ima 1.600 zaposlenih, poroča o slabih rezultatih poslovanja, letošnja izguba bi neuradno lahko presegla 20 milijonov evrov.

15. oktobra, 2024 17.08 > 15. oktobra, 2024 17.13

Zreški Unior je v prvem polletju, tako kot večina avtomobilskih dobaviteljev, posloval slabše kot lani. Prihodki od prodaje matične družbe so v prvem polletju znašali 105 milijonov evrov, kar je dobre tri milijone manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo za 108,4 milijona evrov.

V prvem lanskem polletju so imeli čisti dobiček v višini 1,7 milijona evrov, v letošnjem pa je družba zabeležila čisto izgubo v višini 1,17 milijona evrov.

Kot podjetje zdaj sporoča prek Seoneta, so se nadzorniki včeraj sestali na izredni seji in se seznanili s tekočim poslovanjem. “Zaradi izjemno slabih rezultatov tekočega poslovanja ter predvidenih stroškov nujno potrebnega poslovnega prestrukturiranja je uprava družbe nadzornemu svetu predstavila izhodišča za poslovno in finančno prestrukturiranje družbe Unior, vključno s prevetritvijo ekonomske upravičenosti posameznih dejavnosti družbe. Nadzorni svet se je seznanil s poročilom uprave in v celoti podprl predstavljena izhodišča,” je navedeno v uradni objavi.

Izguba prek 20 milijonov evrov?

Podjetje pri tem ni podrobneje pojasnilo, kateri so razlogi za “izredno slabo” tekoče poslovanje. Poleg upada naročil, ki vpliva na prihodke in poslovni izid družbe, naj bi nova uprava pod vodstvom Roberta Vuge, ki je mandat nastopil junija, izvedla več odpisov. Letošnja izguba zreškega podjetja bi se lahko tako do konca leta po navedbah več virov, ki ne želijo biti imenovani, poglobila na več kot 20 milijonov evrov.

Vuga je v zadnjih tednih v pogovorih za različne medije poudaril, da je podjetje na neki točki obstalo in je potrebno celovitega prestrukturiranja, ki bo usmerjeno v dolgoročno stabilnost in rast podjetja.

Tudi ukrepov, ki jih je Uniorjeva uprava včeraj predstavila nadzornikom, v objavi na Seonetu niso razkrili. Neuradno pa naj bi podjetje imelo rezerve z vidika učinkovitosti procesov in tudi potencial za avtomatizacijo. Vuga je v preteklih tednih na vprašanja o morebitnih odpuščanjih odgovarjal, da bodo število zaposlenih zmanjševali z mehkimi ukrepi, predvsem upokojevanjem delavcev, ki izpolnijo pogoje za to.

Pred dnevi smo pisali, da bo Unior do konca leta ukinil proizvodnjo v Starem trgu ob Kolpi, kjer dela 29 ljudi, in jo preselil v Zreče. Sedem zaposlenih naj bi se upokojilo, ostalim pa naj bi v podjetju poskušali pomagati najti zaposlitev pri okoliških delodajalcih.

Robert Vuga
Novi šef Uniorja Robert Vuga je v zadnjih tednih v pogovorih za različne medije poudaril, da je podjetje na neki točki obstalo in je potrebno celovitega prestrukturiranja, ki bo usmerjeno v dolgoročno stabilnost in rast podjetja (Foto: STA)

Za Unitur ni zanimanja, Štore Steel na muhi SIJ

Eden od načinov, kako bi si Unior lahko finančno opomogel, je z odprodajo nestrateških naložb; v zadnjem letu so prodajali turistično družbo Unitur, delež v Štore Steelu in srbski družbi Unior Components.

A za Unitur za zdaj ni zanimanja. Spomladi smo pisali, da naj bi se za lastnika turistične infrastrukture na Rogli zanimala Ivo Boscarol in Marjan Batagelj, a sta pozneje ta načrt opustila.

Drugače je s prodajo Uniorjevega deleža v družbi Štore Steel, ki bi ga zreška družba izpeljala skupaj s solastniki – podjetjema Kovintrade in Dinos ter družbo pooblaščenko Železar Štore. Konzorcij naj bi bil blizu podpisa pogodbe z edinim ponudnikom, Slovensko industrijo jekla (SIJ). Unior je sicer največji posamični delničar v železarni, ima pa 29,2-odstotni delež.

Prav tako še teče prodaja 100-odstotnega lastniškega deleža v srbski družbi Unior Components.