Odpuščanja v Mahleju: premier Golob od ministra Hana zahteva ukrepanje

featured image

Premier Robert Golob je zaskrbljen nad razvojem dogodkov v šempetrski družbi Mahle, ki je včeraj napovedala, da bo prihodnje leto odpustila 600 ljudi.

11. oktobra, 2024 12.40

“Premier Robert Golob je ob najavi namere podjetja Mahle o ukinitvi delovnih met v prihodnjem letu izrazil zaskrbljenost nad razvojem dogodkov v podjetju, ki je izjemnega pomena za Goriško regijo,” je vlada objavila na družbenem omrežju X.

Kot smo poročali, načrtujejo v družbi Mahle prihodnje leto v Šempetru pri Gorici odpustiti 600 zaposlenih, kar pomeni skoraj tretjino delavcev. V sklopu “optimizacije organizacijske strukture”, s katero želijo doseči večjo učinkovitost, bodo ukinili 340 delovnih mest, s selitvijo dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko pa 270. Drastični ukrep v podjetju pripisujejo šibkemu povpraševanju v Evropi.

Že letos, kot so napovedali spomladi, ukinjajo okoli 170 delovnih mest. “Zaradi šibkega povpraševanja na avtomobilskem trgu v Evropi je družba Mahle prisiljena sprejeti ukrepe, da se prilagodi trenutnim tržnim razmeram in zagotovi prihodnjo konkurenčnost,” so zapisali v izjavi za javnost.

Nemški Mahle ob polletju z desetino manj prihodkov

Kot so zapisali na S&P Global, je matična družba Mahle za letos znižala napoved prodaje in dobička, marža EBITDA naj bi po novem znašal med 7,5 in 8,5 odstotka, prej je bila napoved pri 8,5 odstotka.

Matična družba Mahle je v prvem polletju ustvarila skupno šest milijard evrov prodaje, kar je 8,8 odstotka manj kot v prvem polletju lani (6,6 milijarde evrov). Med razlogi podjetje v polletnem poročilu navaja za 4,2 odstotka manjšo količinsko prodajo zaradi velike vezanosti na evropski trg, ki pa je v tem letu šibek. Dodatno sta na zmanjšanje prihodkov vplivala negativni razvoj pri menjalnih tečajih (devalvacije nekaterih tujih valut v primerjavi z evrom) in prodaja deleža v podjetju Behr-Hella Thermocontrol, ki je proizvajalo termostate.

Dobiček pred amortizacijo (EBITDA) se je na drugi strani povečal z lanskih 400 na letošnjih 489 milijonov evrov. Kot pravijo v Mahleju, je razlog povečana produktivnost, omenijo pa tudi, da je dobičkonosnost zmanjševala inflacija pri stroških dela. V prvem polletju je EBITDA marža znašala 8,1 odstotka, v prvem polletju lani pa 6,1 odstotka.

Sindikati bodo kak ukrep poskušali preprečiti

Dejan Sirk, predsednik sindikata konferenca Mahle, ki združuje tri sindikalne podružnice, v Bovcu, Komnu in Šempetru pri Gorici, je za Forbes Slovenija povedal, da je bila novica zanje šok, saj tako drastičnega odpuščanja niso pričakovali. V sindikatu bodo zdaj poskušali kakega od ukrepov preprečiti, denimo selitev proizvodnje, da bi ublažili odpuščanje. Prav tako bodo sodelovali pri pripravi meril za program presežnih delavcev.

Golob: Minister Han naj pripravi ukrepe

Iz vlade so na omrežju X zapisali tudi, da je premier Golob “od ministra Hana zahteval, da takoj naveže stik z vodstvom in lastniki podjetja ter mu poda poročilo o razlogih, zakaj je do tega prišlo. Premier pričakuje, da bo minister pripravil ukrepe, s katerimi bo gospodarsko ministrstvo preprečilo morebitno nadaljnje ukinjanje delovnih mest v podjetju in razvojne ukrepe za ustvarjanje novih delovnih mest na Goriškem,” so še zapisali.

Kot smo pisali, zaradi skrbi nad dogajanjem v avtomobilski industriji država že pripravlja zakonsko podlago za krizno shemo skrajšanega delovnega časa. Zakon naj bi bil, kot so na ministrstvu povedali zbornici, prihodnji mesec poslan v medresorsko usklajevanje, na vladi pa naj bi bil sprejet v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Han na sestanek z upravo

Odzvali so se tudi na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je minister Matjaž Han že večkrat opozarjal na strukturne težave, vključno z visokimi in nekonkurenčnimi cenami energije in geopolitičnimi spremembami, ki pomembno vplivajo na stanje evropske in posledično slovenske industrije.

Zaradi zaostrenih razmer v nemški avtomobilski industriji je minister Han že sklical delovni sestanek s predstavniki avtomobilske industrije, gospodarskih združenj in sindikatov to sredo. Na sestanku so se strinjali, da je kriza strukturne narave in da bo potrebna kombinacija kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov.

Na ministrstvu napoved odpuščanj v Mahleju obžalujejo, saj se zavedajo pomena družbe za regijo in tudi Slovenijo. “Kot smo bili obveščeni s strani podjetja, so razlog za odpuščanje neugodne okoliščine v mednarodnem okolju, vključujoč avtomobilsko industrijo. Slovenija ima ob tem tudi izrazito visoke cene energije, ki močno poslabšujejo konkurenčnost slovenske industrije.” Minister se bo z ekipo v ponedeljek tudi sestal z upravo in sindikati podjetja Mahle.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti