Potrjeno: referendum o JEK2 bo 24. novembra

Novice Andreja Lončar 10. oktobra, 2024 13.55
featured image

Poslanci so potrdili datum referenduma o JEK2, ki bo čez mesec in pol, tudi danes pa je večina poslanske razprave tekla okrog (ne)primernosti referendumskega vprašanja.

10. oktobra, 2024 13.55

Poslanci so na izredni seji potrdili odlok o razpisu referenduma o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem. Referendum bo razpisan 14. oktobra, glasovali bodo 24. novembra.

Datum je bil potrjen s 65 glasovi za in sedmimi proti. Že pred glasovanjem smo pisali, da bodo predlagatelji iz Gibanja SvobodaSDSNSi in SD razpis referenduma predvidoma večinsko podprli, nasprotovanje pa so že prej napovedali poslanci Levice, poslanec Svobode Miroslav Gregorič in nepovezana poslanka Mojca Pašek Šetinc.

Referendumsko vprašanje, o katerem bomo odločali 24. novembra: “Ali podpirate izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?”.

Vprašanja ni mogoče spremeniti

Največ kritik nasprotnikov referenduma in pomislekov javnosti se je tudi v današnji razpravi nanašalo na referendumsko vprašanje. Nekateri pravijo, da je sugestivno, kdo si vendar ne bi želel stabilne oskrbe z električno energijo? Drugi menijo, da daje Gen energiji zeleno luč za JEK2. Tretji se sprašujejo, zakaj je vprašanje tako zapleteno in ne vpraša enostavno, ali smo za nadaljnje koriščenje jedrske energije za miroljubne namene.

Kot smo pisali v članku Posvetovalni referendum kot bianco menica za izgradnjo JEK2?, pa je bilo malo verjetno, da bi predlagatelji referenduma v zaključni fazi potrjevanja referenduma predlagali kakšno večjo vsebinsko spremembo.

Vprašanja pa danes niti ni bilo mogoče več spreminjati. Namreč, podlaga za referendumsko vprašanje je bila resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki je bila v DZ sprejeta že maja letos. Na isti seji je bil sprejet tudi sklep o razpisu referenduma, ki je že vseboval tudi vprašanje.

“Poslanke in poslanci na tej seji odbora razpravljajo in odločajo le o dnevu razpisa posvetovalnega referenduma in dnevu glasovanja,” so nam pred današnjo sejo povedali v DZ. “Naslov ter I. in II. razdelek (to je referendumsko vprašanje) delovnega besedila predloga odloka so vezani na predlog za razpis referenduma in jih v tej fazi postopka ni mogoče več spreminjati.”

Le malo nasprotovanja

Referendumsko vprašanje so oblikovale štiri koalicijske stranke, predlagateljice referenduma, v sodelovanju z Danijelom Levičarjem, sekretarjem za JEK2 v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

Vlada ga je marca potrjevala kar na dopisni seji.

Poslanci pa so v parlamentarnem postopku pokazali le malo nasprotovanja. V DZ so ga, kot omenjeno, obravnavali maja, na isti dan kot resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije. Pri tem so najprej sprejeli sklep o razpisu referenduma, ki so ga podprli vsi prisotni poslanci, z izjemo poslancev Levice, Gregoriča, Pašek Šetinc. Šele nato pa so odločali o resoluciji, proti kateri sta poleg omenjenih glasovala dva poslanca Svobode, Lena Grgurevič in Rastislav Vrečko.

S sprejemom sklepa je bilo vprašanje za referendum ‘zakoličeno’, treba pa je bilo določiti še datum. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sklep poslala odboru za infrastrukturo in mu naročila, da naj ob upoštevanju sprejetega predloga besedila pripravi predlog odloka o razpisu referenduma. Tega je odbor obravnaval in potrdil prejšnji teden, danes pa še poslanci na izredni seji.

Zakaj ni vprašanje bolj splošno?

Na pomislek, zakaj ne bi državljanov za začetek vprašali le o podpori nadaljnji miroljubni rabi jedrske energije, je Golob delno odgovoril že januarja.

Na vprašanje Forbes Slovenija, ali bo v referendumskem vprašanju tudi beseda JEK2, je dejal, da je to ključno. “Sicer investitor ne pridobi legitimnosti, da investira znatne količine denarja, da pridemo do ustreznih podatkov za študijo izvedljivosti ter izpeljavo postopkov izbora dobavitelja ter umeščanja v prostor,” nam je dejal.

Tudi zdaj poudarja, da je referendumski ‘da’ zelena luč Gen energiji, da vloži več kot 100 milijonov evrov v postopke umeščanja in ostale pripravljalne aktivnosti, potrebne do sprejema končne investicijske odločitve. Ta pa naj bi se zgodila leta 2028.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti