Podjetja, pozor: novo pravilo pri obračunu davka

Novice Andreja Lončar 7. oktobra, 2024 10.10 > 7. oktobra, 2024 11.11
featured image

Od novembra dalje bo treba davčnemu obračunu dodati novo prilogo, Furs je zdaj objavil predlogo.

7. oktobra, 2024 10.10 > 7. oktobra, 2024 11.11

Finančna uprava RS (Furs) je na portalu Beta eDavki objavila dopolnjeno shemo Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO), ki vsebuje novo Prilogo 3.

Nova shema je za zdaj dostopna v beta verziji (na tej povezavi).

Na Fursu opozarjajo, da od novembra 2024 dalje obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) brez Priloge 3 ne bo možno oddati. Večina podjetij se bo sicer z njimi srečala v obdobju od januarja do marca 2025, ko bodo pripravljala obračune davka za letošnje leto. Tisti podjetniki, ki bodo v zadnjih dveh mesecih tega leta zaprli podjetje, pa že prej, saj je treba ob zaprtju priložiti tudi obračun davka in končne izkaze.

Predizpolnjena priloga

S Fursa ob tem sporočajo, da bodo v primeru, da bodo bilančni podatki oddani na Ajpes pred pripravo obračuna, podatki informativno prikazani tudi v predlogi za prilogo 3. “Njihov vnos torej ne bo potreben, lahko pa jih bodo zavezanci po potrebi spremenili,” sporočajo.

Na davčni upravi dodajajo , da banke, hranilnice, zavarovalnice in pravne osebe javnega prava (tako imenovani drugi uporabniki enotnega kontnega načrta) oddajo Prilogo 3 v računalniško berljivi datoteki (formata .xls ali .csv) kot prilogo k obračunu, z vrsto priloge ‘Bilančni podatki’.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti