Slovaška proračun krpa z davkom, ki bi si ga nekateri želeli tudi pri nas

Posel Andreja Lončar 27. septembra, 2024 17.58
featured image

Slovaška z novim letom uvaja davek na pijače, sladkane s sladkorjem in drugimi sladili. Razlog za davek, ki ga je še nedolgo nazaj napovedovala tudi slovenska vlada, pa ni skrb pred neželenimi učinki na zdravje, temveč zmanjševanje proračunskega primanjkljaja.

27. septembra, 2024 17.58

Slovaška s 1. januarjem prihodnje leto uvaja davek na sladkane brezalkoholne pijače. Ukrep je del 1,4 milijarde evrov vrednega paketa vlade Roberta Fica za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja v prihodnjem letu.

Slovaška ima namreč letos zaradi ukrepov za blaženje energetske krize in višjih pokojninskih izdatkov enega najvišjih proračunskih primanjkljajev v Evropski uniji (EU), dosegel naj bi šest odstotkov BDP.

Minister za finance Ladislav Kamencky napoveduje, da bodo prihodnje leto primanjkljaj znižali pod tri odstotke BDP, kar je meja sprejemljivega za Bruselj. Poleg višjih davkov nameravajo tudi zmanjšati javno porabo, in sicer za en odstotek BDP.

Kako bo izgledal novi davek

Zakon določa tri kategorije sladkanih pijač, za katere bo veljal davek:

  • pakirane sladkane pijače, namenjene neposredni porabi,
  • pakirani koncentrati, kot so sirupi, praški ali šumeče tablete, namenjeni za pripravo sladkanih pijač, ki se mešajo z drugimi snovmi (voda, led, CO2, mleko ali mlečni nadomestki) ter
  • pijače z visoko vsebnostjo kofeina, ki vsebujejo več kot 150 miligraomov kofeina na liter.

Proizvajalci ali dobavitelji bodo morali davek plačati ob prvi distribuciji pijače na slovaškem trgu. Davčno obdobje je opredeljeno kot koledarski mesec, davčni zavezanci pa morajo predložiti obračun davka na sladkor v 25 dneh po koncu vsakega davčnega obdobja.

Zakon uvaja različne davčne stopnje glede na kategorijo in vrsto pijače:

  • 0,15 EUR na liter za pakirane pijače, pripravljene za uživanje,
  • 0,30 EUR na liter za pakirane pijače z visoko vsebnostjo kofeina,
  • 1,05 EUR na liter ali 4,30 EUR na kilogram pakirane zgoščene snovi, namenjene pripravi pijač,
  • 2,10 EUR na liter ali 8,60 EUR na kilogram koncentrirane pijače z visoko vsebnostjo kofeina, namenjene pripravi pijač.

Predvideva pa tudi ukrepe v primeru, da bi uvozniki kopičili zaloge sladkanih brezalkoholnih pijač v letošnjem letu, da bi se izognili plačilu davka.

Pri nas na koncu dvignili DDV

Davek na sladke pijače se že dolgo omenja tudi pri nas. Premier Robert Golob je decembra lani javno omenjal načrte za obdavčitev sladkih pijač, na koncu pa je v predlogu davčnih sprememb, ki so zdaj v parlamentarni obravnavi, pristal dvig davka na dodano vrednost (DDV) za pijače z dodanim sladkorjem in energijske pijače.

A pri nas vsaj uradno povod za dodatno obdavčitev ni povečevanje davčnih prilivov, temveč javnozdravstveni razlogi. Strateški svet za prehrano in Strateški svet za zdravstvo sta v izjavi po majski skupni seji poudarila, da “redno uživanje sladkih pijač lahko vodi v prekomerno telesno težo in debelost, kar povečuje tveganje za razvoj številnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaterimi oblikami raka”. Predlagala sta, da “pristojni sektorji oblikujejo nabor ukrepov za spodbujanje zdravega načina življenja, vključno z uvedbo progresivne obdavčitve za pijače z dodanim sladkorjem in sladili ter za energijske pijače”.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa je v preteklosti poudarjala, da z dvigom cen teh pijač vlada ne bo bistveno vplivala na navade potrošnikov. Tomaž Lah, direktor kamniške Nature Nektar, je pred časom za Forbes Slovenija dejal, da bo davek najbolj občutil najbolj ranljivi del prebivalstva. Ta segment namreč dvig davkov na hrano in pijačo relativno najbolj prizadene.