Na Hrvaškem odkrili novo nahajališče plina

Posel Forbes Slovenija 25. septembra, 2024 13.30
featured image

Na raziskovalni vrtini Trebarjevo-1 v bližini Siska so odkrili nahajališče zemeljskega plina, iz katerega bi lahko pridobivali približno desetino celotne dnevne proizvodnje plina na Hrvaškem.

25. septembra, 2024 13.30

Družba Aspect Croatia, hčerinska družba ameriške družbe Aspect Holdings s sedežem v Denverju, je na raziskovalni vrtini Trebarjevo-1, ki je deset kilometrov jugovzhodno od Siska, potrdila nasičenost z ogljikovodiki, je po poročanju Forbes Hrvaška v torek sporočilo hrvaško gospodarsko ministrstvo.

Vrtina Trebarjevo-1 na raziskovalnem območju SAVA-06 se razteza pretežno nad Zagrebško županijo, nad manjšim delom Siško-moslavške in Koprivniško-križevske županije ter mestom Zagreb. Vrtina, ki so jo začeli graditi junija, je z odkritjem izpolnila pričakovanja.

Pokrili bi desetino hrvaške proizvodnje

Predsednik uprave hrvaške Agencije za ogljikovodike Marijan Krpan je povedal, da so s testiranjem vrtine pridobili od 160 do 320 tisoč kubičnih metrov plina, kar predstavlja približno desetino celotne dnevne proizvodnje plina na Hrvaškem.

“V zadnjih letih smo priča nenehnemu nihanju cen plina, zato moramo pozdraviti vsako novico o povečanju domače proizvodnje. Izračun je povsem preprost – vsaka molekula plina, ki jo proizvedemo na domačih nahajališčih, pomeni manjšo odvisnost od uvoza in torej večjo energetsko varnost. V tem primeru pa zaradi ugodne pogodbe z investitorjem tudi znaten denar za proračun,” je dejal minister za gospodarstvo Ante Šušnjar.

Prihodek za državo in občine

Aspect Croatia je leta 2020 s hrvaško vlado podpisala pogodbo o raziskovanju in delitvi izkoriščanja ogljikovodikov za raziskovalno območje SAVA-06. Pri tem je po navedbah hrvaškega ministrstva država zaščitila svoje interese, v nasprotju s prejšnjimi koncesijskimi pogodbami, po katerih naftne družbe razpolagajo z vsemi ogljikovodiki po plačilu pristojbine za pridobljene ogljikovodike (licenčnina v višini 10 odstotkov vrednosti ogljikovodikov).

“Novi sporazumi o raziskovanju in souporabi izkoriščanja ogljikovodikov Republiki Hrvaški prinašajo veliko več. Državi prihodke prinaša delitev proizvodnje ogljikovodikov, ki jo opredeljuje pogodba, in davek na dobiček. Regionalna in lokalna skupnost pa bosta prejemali nadomestilo za pridobljene količine ogljikovodikov in nadomestilo za zasedbo zemljišča, ki ju investitor plačuje skozi celotno življenjsko dobo nahajališča ogljikovodikov”, besede hrvaškega ministrstva povzema Forbes Hrvaška.