Spor italijanskih Kennedyjev: dedičem avtomobilskega imperija zasegli premoženje

Posel Forbes Slovenija 23. septembra, 2024 12.18
featured image

Vnukom ustanovitelja Fiata Giannija Agnellija, ki so v zapuščinskem sporu z mamo, so zaradi domnevne utaje davkov zasegli denar in premoženje v vrednosti skoraj 75 milijonov evrov.

23. septembra, 2024 12.18

V petek je sodišče v Torinu v okviru preiskave domnevne davčne goljufije izdalo nalog za zaseg računov, delnic in premoženja v vrednosti skoraj 75 milijonov evrov petim osebam, med katerimi je tudi predsednik Stellantisa in Ferarrija John Elkann. Zasegli so tudi premoženje njegovega brata Lapa Elkanna in sestre Ginevre Elkann, je poročal Reuters.

Gre za vnuke pokojnega Giannija Agnellija po materini strani, ustanovitelja Fiata, ki je postalo največje italijansko avtomobilsko podjetje. Poslovni imperij Agnellija vključuje tudi Ferrari in nogometni klub Juventus, ki sta v lasti družinskega podjetja Dicembre. To je po poročanju The Timesa ocenjeno na 35,5 milijarde evrov.

Italijansko tožilstvo je v 90-stranskem poročilu navedlo, da so skušali brata in sestra svoje premoženje skriti pred italijanskimi zakoni o dedovanju in davkih. Kot tožilstvo ugotavlja v preiskavi, ki so jo sprožili v začetku leta, brata in sestra Elkann v Italiji niso plačali davkov na premoženje, ki so ga podedovali po smrti svoje babice Marelle Caracciolo, žene Giannija Agnellija, leta 2019.

Premoženje so zasegli še Gianluci Ferreru, predsedniku Juventusa, in švicarskemu notarju. Gre za posledico in poglabljanje širšega spora o dedovanju, ki se vleče že vse od Agnellijeve smrti leta 2003, družine pa se je prijel naziv “italijanski Kennedyjevi”, piše The Times.

Agnellijeva hči se z otroki bori za zapuščino

Spor za dediščino, ki je razdrl eno od elitnih italijanskih družin, izvira iz pogodbe o dedovanju, znane kot “Ženevski pakti”, poroča Reuters. Te je Giannijeva hčerka ter mati bratov in sestre Elkann Margherita Agnelli podpisala leta 2004, leto dni po smrti očeta. Fiat je bil takrat na robu bankrota.

Margherita se zdaj bori za razveljavitev pogodbe, s katero se je med drugim odrekla kakršnemukoli prihodnjemu vplivu v podjetju Dicembre, ki je ključni del lastniške strukture Exorja, holdinga družine Agnelli. To je v podjetju utrdilo položaj Johna Elkanna, ki ga je Gianni Agnelli izbral za svojega naslednika. Margherita je po očetu podedovala 1,2 milijarde evrov.

Margherita Agnelli
Margherita Agnelli trdi, da naj bi bil sporazum o zapuščini njene matere podpisan v skladu s švicarskim pravom, njena mati pa naj bi živela v Italiji, zato naj bi bil neveljaven (Foto: PROFIMEDIA)

Istega leta je Marella Caracciollo, Margheritina mati, predala nadzor nad podjetjem Dicembre svojim trem vnukom Elkann. Ko je 15 let pozneje umrla, je Margherita okrepila svoj boj za razveljavitev zapuščine, saj je trdila, da je bil sporazum podpisan v skladu s švicarskim pravom, čeprav je Caracciolo prebivala v Italiji, kar pomeni, da je bil neveljaven.

Odvetniki, ki zastopajo Elkannove, pa medtem vztrajajo, da davkov v Italiji ni bilo treba plačati, ker je bila Caracciolo ob koncu svojega življenja rezidentka Švice.

Če bi sodišče v Torinu odločilo njej v prid, bi lahko Margherita, ki bo kmalu dopolnila 69 let in je edini preživeli otrok Giannija Agnellija, zahtevala polovico premoženja svoje pokojne matere in delež v družinskem podjetju, še piše Reuters.