Jutarnji list: Slovensko podjetje v velik projekt sredi Zagreba

Nepremičnine Forbes Slovenija 22. septembra, 2024 13.03 > 22. septembra, 2024 13.05
featured image

Slovensko podjetje TC3KGS Invest bo prihodnji mesec začelo z gradnjo nove poslovne stavbe na križišču Ulice grada Vukovara in Radničke ceste v Zagrebu, poroča Jutarnji list.

22. septembra, 2024 13.03 > 22. septembra, 2024 13.05

Jutarnji list poroča o novem gradbenem projektu v zagrebški četrti Peščenica – Žitnjak, okoli tri kilometre stran od osrednjega Trga bana Jelaćića.

Investitor v projekt, ki naj bi bil ocenjen na 100 milijonov evrov, je slovensko podjetje TC3KGS Invest, piše hrvaški medij. Njegov lastnik je slovensko-hrvaški poslovnež Ante Bračić.

Ta je, kot smo pisali, v zadnjih letih kupil več Mercatorjevih nepremičnin pri nas in na Hrvaškem in jih zdaj trgovcu oddaja. Je pa tudi poslovni partner novega lastnika Fortenove ( s tem pa tudi Mercatorja) Pavaom Vujnovcem.

Očitki o prodaji pod ceno

Tudi na lokaciji v Zagrebu, kjer naj bi Bračić zdaj gradil, stoji trgovski center Konzum.

Ko ga je Bračić pred leti kupil od hrvaškega Mercatorjevega podjetja Mercator-H, so tamkajšnji mediji poročali, da je bila cena (okoli 20,5 milijona evrov) nižja od tržne. Strokovnjak za cenitev nepremičnin je takrat za N1 dejal, da bi ta znašala okoli 34 milijonov evrov.

Za nakup najel 15,4-milijonsko posojilo

Bračić ima v Sloveniji sicer v lasti podjetje Iskra Impuls, gradbene projekte vodi prek podjetja K. Tivoli, TC3KGS Invest pa je projektno podjetje za upravljanje z nepremičninami, ki do leta 2022 ni ustvarjalo prihodkov. Lani jih je imelo dva milijona evrov – najverjetneje od najemnin za trgovski center –, pod črto pa 160 tisoč evrov čistega dobička.

Podjetje naložbeno nepremičnino v bilanci vrednoti na 19,7 milijona evrov, za njen nakup pa je najelo 15,4 milijona evrov bančnega posojila. Na zadnji dan lanskega leta je banki dolgovalo še 14,6 milijona evrov.

Kako podjetje financira novo stavbo v hrvaški prestolnici, ki bo stala poleg Konzumovega centra, ni znano.