ZDA zaganjajo že zaprto nuklearko, Microsoft zakupil elektriko za 20 let

Posel Andreja Lončar 22. septembra, 2024 09.13 > 22. septembra, 2024 09.19
featured image

Jedrska elektrarna v Pennsylvanii, kjer se je leta 1979 zgodila najhujša jedrska nesreča v ameriški zgodovini, bo ponovno začela obratovati. Elektriko je zakupil tehnološki gigant Microsoft.

22. septembra, 2024 09.13 > 22. septembra, 2024 09.19

Microsoft in podjetje Constellation Energy sta sklenila dogovor, v skladu s katerimi tehnološki gigant zakupuje elektriko iz jedrske elektrarne na Otoku treh milj (Three Mile Island) v ameriški zvezni državi Pennsylvania za prihodnjih 20 let.

S tem sta prižgala zeleno luč za ponovni zagon prvega od dveh blokov elektrarne, ki je obratoval od leta 1974 do leta 2019. Takrat so ga zaprli iz ekonomskih razlogov. Reaktor bo po pričakovanjih začel obratovati leta 2028, do takrat mora dobiti še odobritev ameriškega regulatorja za jedrsko varnost.

V sporočilu za javnost je navedeno, da se za obnovo reaktorja z močjo 839 megavatov (MW), kar je malo več kot je moč nuklearke v Krškem (730 MW), izvajajo “pomembne naložbe”. Med drugim načrtujejo posodobitev turbine, generatorja, hladilnih in nadzornih sistemov ter glavnega energetskega transformatorja. Skupni finančni vložek v ponovni zagon v Constellation Energy ocenjujejo na 1,6 milijarde dolarjev (1,4 milijarde evrov).

Tehnologija, lačna elektrike

Dogovor je del Microsoftovih prizadevanj za prehod na brezogljične vire električne energije, so sporočili iz podjetja. Zanimivo pa je, da je tehnološko podjetje pripravljeno vložiti v ponovni zagon reaktorja, kar je velik finančni zalogaj, ter se zavezati, da bo elektriko kupovalo kar 20 let.

Anna Erickson, profesorica jedrske znanosti na Tehnološkem inštitutu Georgia, je za ameriški cbsnews.com dejala, da k rastočemu povpraševanju po tem viru med drugim prispeva razmah umetne inteligence.

“Umetna inteligenca zahteva energijo, ki je na voljo 24 ur na dan,” je Erickson povedala za CBS News. Jedrska energija pa zagotavlja stabilno, tako imenovano pasovno elektriko.

Huda nesreča v 80. letih

Elektrarna, ki jo zdaj ponovno zaganjajo, je imela sicer v osnovi dva bloka, pri čemer pa je bil drugi blok leta 1979 zaprt zaradi nesreče, ki še danes velja za najhujšo jedrsko nesrečo v ZDA.

Prvi reaktor, ki ga zdaj ponovno zaganjajo, ni bil vpleten v izredni dogodek.

Zakaj je prišlo do nesreče? Kot navajajo spletni viri, je bil drugi blok v omrežje priklopljen decembra 1978, le tri mesece kasneje, konec marca 1979, pa je prišlo do nesreče. Zaradi napake na ventilu in puščanja reaktorske hladilne vode se je začela taliti sredica, kar je povzročilo tudi uhajanje manjših količin radioaktivnih snovi.

Žrtev ni bilo, kasnejše analize so pokazale, da nesreča tudi ni imela večjih radioloških učinkov na okolje in prebivalstvo. Je pa dogodek sprožil plaz kritik v mednarodni strokovni javnosti ter vplival na ameriško javno mnenje o jedrski energiji. Reaktor je od nesreče dalje v mirovanju, dokončno naj bi ga razgradili do leta 2052.