Čokogrozljivka: pred nočjo čarovnic tudi enkrat višje cene

Posel Forbes Slovenija 18. septembra, 2024 19.14
featured image

Potrošniki, ki se bodo pred nočjo čarovnic na Otoku odločili za večji nakup sladkarij, bodo doživeli "čokoladno grozljivko".

18. septembra, 2024 19.14

Britanci, ki 31. oktobra obdarujejo otroke, našemljene v čarovnice in pošasti, bodo morali letos še posebej skrbno nakupovati. Cene čokolade so se namreč na Otoku v zadnjem letu zvišale za 11 odstotkov. Priljubljena kakavova sladica se je močno podražila konec avgusta, podatke britanske potrošniške organizacije Which? povzema Guardian.

Čokolada se je v Združenem kraljestvu podražila bistveno bolj kot druga živila. Cene hrane so se namreč v povprečju zvišale za 2,7 odstotka.

Zaradi podnebnih sprememb je kakava manj

Na podražitev čokolade vpliva višja cena kakava na svetovnih trgih. Cene so se namreč podvojile zaradi bolezni, ki grozijo kakavovcem, in neugodnih vremenskih razmer v državah pridelovalkah, ki so posledica podnebnih sprememb. Zaradi tega je letina slabša.

čokolada
Zaradi podnebnih sprememb je letina slabša, k podražitvi kakava prispeva tudi vse večje povpraševanje (Foto: PROFIMEDIA)

Ob tem pa se je povečalo tudi svetovno povpraševanje po kakavu. Večji so tudi stroški gnojil, zemljišča pa so zaradi krčenja gozdov in nezakonitega rudarjenja degradirana. Zaradi podnebnih sprememb pa se je zvišala tudi cena sladkorja.

Tudi podvojitev cen

Potrošniška organizacija Which? je izpostavila najbolj skrajne primere “čokoflacije”. Cena 100-gramske tablice mlečne čokolade, ki jo na Otoku prodaja druga največja veriga supermarketov Sainsbury, se je v zadnjem letu podvojila. Avgusta 2023 je stala 1,13 evra, letos pa je zanjo treba odšteti 2,18 evra.

Močno podražitev so doživeli tudi luksuzni čokoladni izdelki. Tako se je 210-gramsko pakiranje čokoladic znamke Prestat Chocolates podražilo za 88 odstotkov. Lani je stalo nekaj več kot 20 evrov, letos pa je zanje treba odšteti skoraj 38 evrov, še poroča Guardian.

“Čeprav se inflacija živil znižuje, se cene čokolade v zadnjem letu drastično zvišujejo,” je povedala Ele Clark iz organizacije Which?. Kupcem svetujejo, da primerjajo cene različnih blagovnih znamk in prodajaln. Pri tem pa naj bodo pozorni tudi na velikost pakiranja.