Še en evropski avtomobilski velikan, ki razmišlja o zaprtju tovarne

Posel Forbes Slovenija 16. septembra, 2024 13.19
featured image

Audi razmišlja o zaprtju tovarne v Bruslju, kjer ustvarjajo električne avtomobile. Zaposleni so zaradi napovedi sprožili daljšo stavko in zavzeli bruseljske ulice.

16. septembra, 2024 13.19

Pred poslopjem nemškega proizvajalca avtomobilov Audi se je zaradi napovedanega možnega zaprtja obrata v Bruslju, kje ustvarjajo električne avtomobile, protestno zbralo okoli 200 zaposlenih, poroča STA.

Tamkajšnji zaposleni so sprožili daljšo stavko, danes v belgijski prestolnici pripravljajo tudi velike demonstracije, ki naj bi se jih v znak solidarnosti udeležili tudi zaposleni v drugih podjetjih.

V Audijevi bruseljski tovarni je zaradi napovedi na udaru sicer 3.000 delovnih mest.

Nekateri Audijevi delavci so noč prebili v šotorih pred sodobnim proizvodnim obratom, kjer proizvodnja električnih avtomobilov teče od leta 2018, potem ko so tam že 70 let prej sestavljali vozila z motorji na notranje zgorevanje.

Analitiki Audijevo razmišljanje o zaprtju tovarne v Bruslju vidijo kot simptomatično za težave, ki so ob šibkem povpraševanju in hudi konkurenci iz Kitajske prizadele širšo evropsko industrijo električnih avtomobilov.

Zaprtje tovarne bi ogrozilo 3.000 delovnih mest (Foto: PROFIMEDIA)

Audi je hčerinsko podjetje nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen, ki je ta mesec že pretresel z novico, da razmišlja o zaprtju nekaterih obratov v Nemčiji.

Pospešek proizvodnje električnih avtomobilov v Evropi je posledica njene politike zelenega prehoda. Bruselj si je namreč za cilj zastavil, da z letom 2035 prepove prodajo avtomobilov z motorji na fosilna goriva. A prodaja električnih avtomobilov je slabša od pričakovanj, poroča STA.