Hrvati želeli, Bruselj uslišal: Mercatorjev prevzem Engrotuša spet na AVK

Posel Andreja Lončar 12. septembra, 2024 10.34
featured image

Slovenska agencija za varstvo konkurence je februarja zavrgla vlogo Fortenove za Mercatorjev prevzem Engrotuša in podjetja preusmerila na Evropsko komisijo, ki pa je primer vrnila v presojo slovenskemu varuhu.

12. septembra, 2024 10.34

Hrvaška Fortenova Grupa je 28. avgusta pri javni agenciji za varstvo konkurence (AVK) priglasila prevzem Engrotuša. Podatek je presenetljiv, saj je Mercator oktobra 2023 agencijo, ki jo vodi Andrej Matvoz, že prosila za soglasje, februarja pa je AVK vlogo zavrgla in podjetji napotila na Evropsko komisijo.

Matvoz je takrat za Forbes Slovenija pojasnil, da koncentracija dosega razsežnosti Evropske unije, zato mora o njej odločiti Evropska komisija. V takem primeru nobena država članica ne sme uporabiti svojega nacionalnega prava o konkurenci.

Za to, da koncentracija dosega take razsežnosti, morata biti izpolnjena dva pogoja:

  1. vsa udeležena podjetja na svetovnem trgu skupno ustvarijo več kakor pet milijard evrov skupnega prometa,
  2. skupni promet na trgu EU vsakega od vsaj dveh udeleženih podjetij presega 250 milijonov evrov, razen če vsako od udeleženih podjetij ustvari več kakor dve tretjini svojega skupnega prometa na trgu EU v eni in isti državi članici.

Na željo Hrvatov

Kot so nam zdaj pojasnili na AVK, pa je hrvaška Fortenova, ki je od nedavnega v lasti Pavaa Vujnovca, pred priglasitvijo prevzema Evropski komisiji predlagala vnovičen prenos pristojnosti na slovenskega varuha konkurence. To se je dogajalo julija letos.

Fortenova je izkoristila možnost, ki jo omogoča četrti člen evropske uredbe o združitvah. Ta pravi, da lahko podjetje pred priglasitvijo koncentracije z utemeljeno vlogo obvesti komisijo, da bi lahko koncentracija bistveno vplivala na konkurenco na trgu države članice, ki ima vse lastnosti samostojnega trga, in predlaga, da jo zato v celoti ali delno pregleda ta država članica.

V trgovski družbi so v dopisu izrazili mnenje, da “bi koncentracija lahko bistveno vplivala na konkurenco v največji meri na trgu Republike Slovenije, ki ima vse lastnosti samostojnega trga”, zato je smiselno, da jo v celoti ali delno pregleda AVK.

Komisija je nato v skladu s postopkom, določenem v uredbi o združitvah, predlog Fortenove posredovala AVK in jo vprašala, ali z njim soglaša ali ne. Pri tem pa je komisija podala tudi lastno stališče, da so učinki omejeni na Slovenijo in da bodo v predmetni zadevi potrebna preiskovalna prizadevanja na nacionalni ravni, zato je AVK primernejši organ za preučitev predlagane transakcije.

Na AVK stališču niso nasprotovali, tako da se primer vrača v presojo slovenskemu organu. Kot omenjeno, je Fortenova novo vlogo oddala 28. avgusta.

Težek finančni položaj obeh družb

Skoraj leto dni po oddaji vloge za izdajo soglasja za prevzem Engrotuša je torej postopek praktično na začetku. Kot pišemo v članku Pri katerem trgovcu smo lani pustili največ denarja, sta tako Mercator kot Engrotuš lani povečevala prodajo (drugi sicer še ni objavil poročila), a oba leto končala v rdečem.

V interesu podjetij je, da bi do združevanja prišlo čim prej, saj računata, da bi bilance olepšala z iskanjem sinergij. Med drugim bi lahko pod eno streho združila logistiko in marketing.