Cene v ZDA avgusta zrasle nad pričakovanji analitikov, kako bo ukrepal Fed?

Novice Forbes Slovenija 11. septembra, 2024 16.32
featured image

Osnovna inflacija v ZDA se je avgusta nepričakovano povečala zaradi višjih cen stanovanj in potovanj.

11. septembra, 2024 16.32

Cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom CPI, so se avgusta v ZDA na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, na letni ravni za 2,5 odstotka, poroča Bloomberg. Na letni ravni je julija znašala 2,9 odstotka.

A čeprav gre za znižanje na letni ravni in je v skladu s pričakovanji analitikov, je presenetila osnovna inflacija na mesečni ravni.

Tako imenovani osnovni indeks cen življenjskih potrebščin, ki ne vključuje stroškov hrane in energije, se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za 0,3 odstotka, največ v zadnjih štirih mesecih. Osnovna inflacija je tudi zrasla nad pričakovanji. Na letni ravni je osnovna inflacija avgusta znašala 3,2 odstotka, kažejo podatki Urada za statistiko dela.

Osnovna inflacija v ZDA se je avgusta nepričakovano povečala zaradi višjih cen stanovanj in potovanj, še poroča Bloomberg. Kaj to pomeni za rezanje obrestnih mer, bo jasno prihodnji teden, ko bo zasedala ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed). Po nekaterih namigih bi Fed namesto za 50 bazičnih točk lahko ključne obrestne mere znižal za 25 odstotnih točk.

Centralni bančniki so pozorni tudi na trg dela. Zaposlovanje v zadnjih treh mesecih je bilo najnižje od sredine leta 2020, število odpuščanj se je julija povečalo. Poleg tega so pozorni na rast plač, ki nakazuje pričakovanja glede potrošnje, kar je glavno gonilo gospodarstva.