Prelomni dan za NLB, ki po treh desetletjih znova vstopa na hrvaški trg

Posel Andreja Lončar 11. septembra, 2024 14.13
featured image

NLB je od danes uradna lastnica mreže lizinških družb Summit Leasing, s čimer se naša največja banka po treh desetletjih vrača na hrvaški trg.

11. septembra, 2024 14.13

NLB je po tem, ko je avgusta prejela vsa regulatorna soglasja, danes uradno postala edina delničarka v družbi SLS Holdco, matične družbe Summit Leasing Slovenija. Po zaključku transakcije bosta v upravo Summit Leasinga imenovana dva nova člana, in sicer Marko Jerič in Claus Peter Müller, oba iz NLB Skupine.

NLB bo tako postala vodilna ponudnica lizing storitev na slovenskem trgu, sporočajo iz banke. Hkrati bo po skoraj treh desetletjih znova vstopila tudi na trg ene od najpomembnejših slovenskih gospodarskih partneric, Republike Hrvaške. Eno od hčerinskih podjetij Summit Leasinga je namreč tudi hrvaški Mobil Leasing.

Na vseh trgih bivše države

Tu povejmo, da NLB, ki je v delni državni lasti, zadnja leta ni skrivala velike želje po vrnitvi na hrvaški trg. Nanj vse od osamosvojitve zaradi nerešenih vprašanj nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke ni imela vstopa. Prvi mož banke Blaž Brodnjak je zadnja leta večkrat javno pozival k razrešitvi odprtih političnih vprašanj med državama, tudi vprašanja varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

Brodnjak je danes v pisni izjavi poudaril, da NLB postaja edina finančna institucija iz regije, ki ponuja vsaj eno obliko financiranja na vseh trgih nekdanje skupne države. “Na to smo izjemno ponosni in zaradi tega še bolj motivirani za nadaljnji razvoj lizing storitev v naši sosednji Hrvaški v korist naših strank. Prav tako se veselimo sodelovanja s številnimi talenti Summit Leasinga, ki jim izrekamo toplo dobrodošlico v NLB Skupini,” je dodal.

Kaj prevzem pomeni za stranke

Iz banke danes sporočajo, da za zdaj ne bo sprememb v rednem poslovanju strank. Obstoječa NLB-jeva lizinška družba NLB Lease&Go in Summit Leasing se bosta predvidoma v drugem četrtletju prihodnjega leta združili. Hrvaški Mobil Leasing pa bo tudi v prihodnje deloval kot ločena družba.

“NLB Lease&Go, Summit Leasing in hčerinska družba na Hrvaškem Mobil Leasing bodo do združitve NLB Lease&Go in Summit Leasinga, predvidoma v drugem četrtletju 2025, delovale kot samostojne družbe; Mobil Leasing pa bo tudi v prihodnje deloval kot ločena družba na hrvaškem trgu. Sprememb v vsakodnevnem poslovanju strank torej ne bo.

“NLB bo poskrbela, da bo proces integracije potekal čim bolj gladko ter tako zagotovila nemoten prehod in ohranila operativno učinkovitost, pri čemer se bo osredotočila na stranke NLB Lease&Go in Summit Leasinga ter njihove potrebe, zaposlene in mrežo trgovcev, pa tudi vse druge deležnike,” obljubljajo v bančni skupini.